Stigning i fup og svindel på nettet

11. februar 2013 12:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Stigning i fup og svindel på nettet
Billede mangler

Antallet af såkaldte sikkerhedshændelser på nettet, herunder phishing-mails, phishing-hjemmesider og hackerangreb, er stødt stigende i Danmark. Fra 2011 til 2012 var der således en stigning på 45 procent, viser en ny rapport fra DKCERT, som informerer om IT-sikkerhed og advarer om trusler på området i Danmark.

 

– Det har været et ret spændende år forstået på den måde, at vi har set en udvikling på flere parametre. Det, som er mindre positivt, er, at vi har oplevet en stigning på 45 procent i antallet af sikkerhedshændelser, som jo især dækker over skadelig kode på hjemmesider og phishing-mails samt phishing-sider, der er sat op til at få brugeren til at udlevere fortrolige oplysninger, siger Shehzad Ahmad, chef for DKCERT, til Berlingske Nyhedsbureau.

– Mange husker nok 2012 som året med rigtig mange fup-mails fra Skat, Nordea eller Danske Bank, der handlede om, at man skal indtaste sine kontooplysninger eller lignende. Det er bekymrende, at vi ser en så stor stigning og bunder i, at der er penge i det for de kriminelle, fordi der stadig er mange, der har tillid til den slags mails, tilføjer Shehzad Ahmad.

Ifølge DKCERT er der imidlertid også et stigende sikkerhedsproblem forbundet med danskernes aktivitet på de sociale medier, hvor kriminelle stjæler logins og dermed misbruger folks identitet, lidt i stil med identitetstyverier af CPR-numre.

– Et login til Facebook, Twitter eller lignende har stor værdi for IT-kriminelle. Det kan være, at man modtager en forespørgsel fra en ven, der er strandet ude i den store verden og har mistet mobil, bagage og pung, og som derfor beder om et pengelån med en ordlyd i retning af »jeg betaler lige så snart, jeg er hjemme igen«, fortæller Shehzad Ahmad og opfordrer til langt mere oplysning om IT-sikkerhed.

Han erkender, at det stort set er umuligt at eliminere truslerne på nettet, fordi de kriminelle ofte er et skridt foran, men understreger, at man kan gøre meget ved blot at være mere på vagt som bruger.

– Vi er nødt til at få en meget mere kritisk og skeptisk indstilling til det at være online. Der ligger en kæmpe opgave i at få det her ud til borgerne, for vi kan ikke forvente, at de ved, hvad den seneste trend er, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu