Folk flokkes til stemmeboksen: Sådan går det

26. maj 2019 15:10 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Ved 14-tiden har mere end hver tredje stemt, og valgdeltagelsen er højere end i 2014, viser Ritzaus stikprøver.

Del:

Det er ved at være oppe over med valgstederne. Det tikker ned ad med timerne inden valgstederne lukker klokken 20.00. Flere af de landskendte politikere har været i båsen og sætte deres kryds. Blandt andet har Lars Løkke Rasmussen og sønnen Bergur været i boksen for at sætte et kryds.

Men andre steder har Mette Frederiksen været i stemmeboksen. Og landet over ser  det faktisk rigtig godt ud med stemmedeltagelsen. Det tegner til at blive et dansk EU-valg med en høj stemmedeltagelse. I hvert fald hvis takterne fra første halvdel af søndagen fortsætter. Det viser Ritzaus stikprøver ved valgsteder og kommuner over hele landet.

Klokken 14 er stemmeprocenten på 37,6 procent baseret på otte stikprøver, der dækker over lidt mere end 300.000 stemmeberettigede vælgere.

Bedre end ventet

Knap halvvejs igennem valgdagen er valgdeltagelsen altså skudt i vejret, da tallet kun var på 30,2 procent ved samme tidspunkt ved seneste valg til EU-Parlamentet i 2014.

I begge målinger er brevstemmerne – som der er lidt flere af i år – talt med.

– Det er enormt positivt, at danskerne har taget så godt imod valget, at der tegner sig en rigtig flot valgdeltagelse, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

I galleriet øverst kan du se stemningsbilleder fra valgbåsene landet over.

Det glemte valg

Han havde i forvejen frygtet, at mange ville blive hjemme, fordi søndagens valg til Europa-Parlamentet til dels har været overskygget af folketingsvalget, der finder sted 5. juni.

– Men tallene peger på, at danskerne i meget stort omfang har været mere deltagende, end de var ved valget i 2014. Så det kommende folketingsvalg har ikke svækket stemmelysten, ligner det, siger Kasper Møller Hansen.

Ved EP-valget i 2014 sluttede stemmeprocenten på 56,3 procent herhjemme. Ved den lejlighed var der i øvrigt samtidig en folkeafstemning om Danmarks deltagelse ved den fælles EU-patentdomstol.

Størst valgdeltagelse ved et dansk EU-parlamentsvalg var der i 2009, hvor 59,5 procent stemte.

I alt er der omkring 4,2 millioner stemmeberettigede vælgere til det danske EP-valg i år.

De vælgere, der ikke har stemt endnu, har indtil klokken 20. De sidste valgsteder lukker dog lidt senere, da alle, der står i kø på det tidspunkt får lov til at afgive deres stemmer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu