ANNONCE

Stjal for 50 millioner kroner fra bibliotek

10. september 2020 21:20 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

To mænd blev dømt i sagen.

Stjal for 50 millioner kroner fra bibliotek
Denne bibel, der blev udgivet i 1615, var blandt de stjålne værker. Foto: Scanpix/Keith Srakocic

Kan du løse denne kriminalgåde: Hvordan fjerner man bøger til en værdi på 50 millioner danske kroner fra et lokale på et bibliotek, hvortil kun få har adgang, hvor alle gæster bliver registreret, og hvortil der kun er én indgang, uden at det bliver opdaget i 25 år?

Det spørgsmål stod de med hos Carnegie Library of Pittsburgh, et offentligt bibliotek der har eksisteret siden 1890. Det særlige lokale var kendt som “The Oliver Room,” og her havde biblioteket gennem årene opbygget en samling af ekstremt sjældne udgivelser.

I foråret 2017 gik det op for ledelsen, at man manglede virkelig mange af de sjældne udgivelser, herunder et atlas fra 1644 der blandt andet bestod af 276 håndlavede litografier. Da man havde fuldt overblik over tabet, vurderede man, at der manglede værdier for 8 millioner dollars, eller 50 millioner danske kroner, og spørgsmålet var nu; hvordan var de mange genstande blevet stjålet, hvem havde stjålet dem, og hvor var de stjålne genstande henne?

Simple svar

Første gang man hører om det spektakulære tyveri, tænker man måske på et lukket rum-mysterium, men som sagen blev rullet ud, og blandt andet refereret omfangsrigt af Smithsonian Magazine, viste det sig, at en hel del af de gådefulde spørgsmål kunne besvares skræmmende enkelt.

Da de første svar kom for dagen, blev de efterfulgt af flere spørgsmål, der reelt set kunne besvares lige så enkelt.

I 2020 faldt der dom i sagen, da Greg Priore og John Schulman blev dømt for at stjæle, maskere og videresælge de mange værker. John Schulman var ejer af en boghandel, og Greg Priore havde siden 1992 været administrator for det lokale, hvorfra han stjal de mange værker.

Således bliver en del af de indledende spørgsmål altså besvaret; Greg Priore kunne komme og gå fra det særlige lokale, og i løbet af 25 år stjal han altså det ene dyrbare værk efter det andet. John Schulman sørgede efterfølgende for at skjule, hvorfra de forskellige værker faktisk stammede, før de blev solgt videre til forskellige samlere.

Årsagen til, at tyverierne foregik i ubemærkethed, skal blandt andet findes i, at man først gennemgik den store samling af værker i forbindelse med Greg Priores ansættelse i starten af 1990’erne, og igen i 2017.

Den 3. april 2017 gik man igang med at gennemgå indholdet af lokalet, og med sig havde man en oversigt udarbejdet i 1991, og inden den første time vidste man, at der var noget helt galt.

Det ene værk efter det andet var ikke til at finde, og en uges tid senere, den 11. april 2017, blev låsen til The Oliver Room skiftet ud, og Greg Priore fik ikke den nye nøgle.

Det handlede om penge

Man fandt altså hurtigt ud af, hvem der havde stjålet de mange værker, og det kom siden for en dag, hvor de var blevet sendt hen. Herefter fandt man så ud af, hvorfor Greg Priore gjorde sig til tyv; penge.

Greg Priore arbejdede for et bibliotek, og det samme gjorde hans kone. deres fire børn gik alle på private skoler, og meget tyder på, at det slet og ret var familiens udgifter, der gjorde, at Greg Priore gennem 25 år stjal og videresolgte det ene dyrbare værk efter det andet.

De to mænd blev i sidste ende sigtet for deres roller i det langvarige tyveri, og ser man objektivt på deres synder, kan det være svært at argumentere for særligt lange straffe.

I sidste ende var der “kun ” tale om bøger (og lignende udgivelser), og for det risikerer man op til to år i fængsel, hvis dommeren virkelig dømmer hårdt. Diskussionen om straffen gik frem og tilbage i et stykke tid, indtil Greg Priore blev idømt husarrest i tre år og 12 års prøvetid, mens John Schulman blev idømt fire års husarrest og 12 års prøvetid.

Den 19. juni 2020 reagerede Carnegie Library of Pittsburgh officielt på dommen med skuffelse.

– Dommene står ikke mål med forbrydelserne. Ingen af de dømte har udtrykt fortrydelse, og borgerne i vores by fortjener bedre, lyder det blandt andet i den officielle udtalelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu