ANNONCE

Stjal modelskibe til 80.000 for ny undersøgelse

28. januar 2020 18:17 | Af: Newsbreak.dk

Mikael fra Holstebro så sig nødsaget til at begå kriminalitet igen for at få ny mentalundersøgelse, efter han angiveligt spillede dum til den første og havnede på en specialinstitution.

Stjal modelskibe til 80.000 for ny undersøgelse
32-årige Mikael Juncker Sørensen løj sig angiveligt 'lettere retarderet' til en IQ-test for fem år siden. I dag har han tre timer i frihed om dagen. Resten af tiden bor han på en specialinstitution. Foto: Jesper Ibfelt, DR P4 Midt & Vest/

I fem år har Mikael Juncker Sørensen fra Holstebro kæmpet for at få en ny mentalundersøgelse.

Han bor på en specialinstitution for personer med vidtgående psykiske handicap. Og han hader det.

Artiklen fortsætter under videoen

– Det er ikke noget liv, siger han til DR P4 Midt & Vest.

I en retssag har han fået en anbringelsesdom. Baggrunden er en mentalundersøgelse, som viste, at Mikael Juncker Sørensen har en IQ på 58 og er ‘lettere mentalt retarderet’.

Men ifølge Mikael Juncker Sørensen snød han til undersøgelsen ved foreksempel at vifte imaginære fluer væk og svare elendigt på spørgsmålene. Han gjorde det for at undgå fængsel og i stedet ‘få noget hjælp’, siger han.

Stjal sjældne skibe for at blive fanget

Nu får han en ny mentalundersøgelse, som kan være vejen ud af specialinstitutionen – og det var var tyveriet af to sjældne modelskibe i Struer, der gjorde forskellen.

Det var nemlig kun muligt for Mikael Juncker Sørensen at blive mentalundersøgt igen, hvis han begik ny kriminalitet. Det var hans egen opfattese, og det var angiveligt også, hvad hans advokat fik at vide i retten.

– Svaret i retten var, at man kunne få en ny mentalundersøgelse, hvis man begår ny kriminalitet. Hvis der ikke er andet at gøre, og der ikke er anden vej ud af det, bliver jeg nødt til at lave et eller andet. Og det valgte jeg at gøre, siger Mikael Juncker Sørensen.

Den udlægning er korrekt ifølge et notat fra Holstebro Kommune fra den 22. september 2017.

Her fremgår det, at senioranklager Malene Christensen fra Statsadvokaturen i Viborg påpeger, at ‘en ny mentalundersøgelse kun kan være gældende i forhold til ny kriminalitet – altså ikke i forhold til den allerede begåede kriminalitet.’

I november 2018 stjal Mikael Juncker Sørensen derfor to modelskibe i Struer. Til sammen har de en værdi på omkring 80.000 kroner.

Missionen lykkedes

Set fra Mikael Juncker Sørensens synspunkt lykkedes missionen.

– Det har givet pote nu, og jeg kan få en ny mentalundersøgelse. Det er vanvittigt, at man skal være kriminel for at komme ud af sin dom, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Det vigtigste for ham er, at han nu får en ny undersøgelse.

– Det var det bedste, der kunne ske. Det er vejen ud af mit mareridt. Det er min chance for at kunne bevise, at jeg ikke er mentalt retarderet.

Sikker på, det går bedre

Mikael Juncker Sørensen er ikke i tvivl om, hvordan den nye undersøgelse vil gå.

– Den vil nok sige, at jeg ikke er professor, men den vil helt bestemt også sige, at jeg ikke er retarderet. Den bliver bedre end sidst. Så meget kan jeg godt love. Nu skal jeg bare ud af det her.

Egentlig havde Vestre Landsret 1. oktober sidste år besluttet, at man kunne nøjes med at lave en ny speciallægeundersøgelse af Mikael Juncker Sørensen. Men nu har senioranklager Malene Christensen fra Statsadvokaten i Viborg alligevel iværksat den mere omfattende mentalundersøgelse – på grund af tyveriet af modelskibene.

DR har forsøgt at kontakte statsadvokaten for at spørge om, hvorfor Mikael Juncker nu får en ny mentalundersøgelse, og hvilken betydning hans nye kriminalitet har haft for at han nu får undersøgelsen. Statsadvokaten vil ikke kommentere sagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu