Stjernepianist sigtet for blasfemi

19. februar 2013 14:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Stjernepianist sigtet for blasfemi
Billede mangler

»Jeg er ateist – og jeg er glad for at kunne sige det uden risiko«.

 

Den fredelige bemærkning var én af de første, Fazil Say sendte ud på Twitter. Men at den en nu 43-årige pianist og komponist ikke risikerede noget, viste sig at være forkert. Det skriver B.dk.

Fazil Say har siden 2006 været fast tilknyttet koncerthuset i midttyske Dortmund og er lidt af en kultkunstner i klaverkredse.

Say postede inden længe en lang række islamkritiske vitser – hvorfor tre menige tyrkere nu har stævnet ham for blasfemi. Han risikerer halvandet års fængsel.

De fleste tweets stammer fra april sidste år. Say havde for eksempel hørt den lokale muezzin kalde til bøn på bare 22 sekunder og skrev: »Hvorfor har du så travlt? Er der en elsket, der venter på dig – eller måske en raki stående på bordet?«

Raki er en af tyrkernes foretrukne likører og dermed en alkoholisk drik.

En mere pågående besked på Twitter lød: »Dér, hvor man finder tyve og charlataner – dér virker folk overdrevent troende.« Det er i parentes bemærket strafbart for tyrkere at nedgøre deres fædreland offentligt.

Men det er en tredje besked, der for alvor har fået de mere religiøse kræfter på barrikaderne. En besked, der langer ud efter det hinsidige og dets meget omtalte jomfruer: »Er det paradis eller et bordel?«, lød den.

Første retsmøde i sagen fandt sted i Istanbul 17. oktober sidste år. Den offentlige anklager fandt, at Say var gået for langt ved at »fornærme religiøse værdier, hvortil en del af befolkningen bekender sig«.

Mødet endte med en sigtelse for blasfemi og krav om halvandet års fængsel. Fazil Say selv nægtede sig skyldig – han havde bare gjort brug af sin ytringsfrihed.

Retsmøde nummer to var i går, mandag. Fazil Say selv havde en optræden i Alicante samme aften og blev fritaget for fremmøde. Says forsvarer krævede frifindelse. Dels under henvisning til Says ytringsfrihed. Dels begrundet med et autistisk træk i hans personlighed.

At kalde Fazil Say for autist giver sagen en overraskende drejning. Der foreligger ingen officiel diagnose på den tyrkiske klaverstjerne. Han har altid talt utydeligt og udpræget snøvlende – men virker ellers som en mand, der har fin kontakt med sine følelser.

Om forsvarerens forklaring skal ses som knæfald for en problematisk lov eller som en sidste udvej fra fængsel, står ikke helt klart endnu. Næste møde er berammet til 15. april.

Hans sag har fået sin egen hjemmeside, med flere end 8500 underskrifter. Den britiske version af skribentorganisationen PEN har for nylig kastet sig ind i hans forsvar.

Også dansk PENs bestyrelse kender til sagen og overvejer i øjeblikket næste træk.

»Vi tager skarpt afstand fra sigtelsen mod Fazil Say. Man må aldrig gå på kompromis med ytringsfriheden. At bevare den er i alles interesse,« siger Dansk PENs daglige leder, Mille Rode til Berlingske.

Spørgsmål: Men kan I yde andet end moralsk opbakning?

»Vi sender sommetider folk til retsmøder rundt om i verden. Men lige præcis Tyrkiet har en trist tradition med at trække sager i langdrag. For eksempel ved at indkalde til retsmøde og aflyse i sidste sekund – hvorved man er rejst derned forgæves. Så vi må lige se, hvordan vi griber sagen an.«

Det var tirsdag formiddag ikke muligt at træffe Fazil Say for en bemærkning til hans sag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu