ANNONCE

Støjklage-amok igen: Sådan kan du straffes

9. august 2020 08:46 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Politiet bruger for tiden mange ressourcer på at rykke ud til steder, hvor der klages over høj musik.

Støjklage-amok igen: Sådan kan du straffes
De seneste måneder har mange beboere på Islands Brygge klaget over støj og skrald. I alt havde Københavns politi 149 støjanmeldelser natten til søndag. Foto: Emil Helms/Scanpix

Det skal i flere tilfælde føre til en bøde, når borgere holder fest og spiller høj musik til gene for andre. Sådan mener Dansk Folkeparti og De Konservative, der lørdag blæste til kamp mod larmende fester, der forpester livet for især byboer.

Retsordfører Peter Skaarup (DF) siger, at politiet mangler ressourcer til at løse alle nødvendige opgaver, herunder “mindre” opgaver. Alligevel mener han, at man for nuværende bør prioritere at tage forbi udendørsområder eller lejligheder, hvor der er meget larm.

– Jeg mener, at politiet skal have opbakning fra politikerne, og at justitsministeren skal træde i karakter. Det er et stort problem, at man bliver plaget af støj, når fester stikker af, og det bliver en plage for omgivelserne, siger Peter Skaarup.

I 100-vis

Meldingen kom efter en nat til lørdag med store støjgener og en massiv klagestorm til landets politikredse. Billedet er ifølge Ritzau det samme søndag. Politiet har modtaget støjanmeldelser i hundredvis, lyder det i en rundringning til landets vagtchefer søndag morgen.

– Vi har haft tæskemange anmeldelser, siger vagtchef Christian Kobbernagel ved Nordsjællands Politi og fortæller, at der har været omkring 60 af slagsen siden 21-tiden lørdag aften. Ingen af anmeldelserne i kredsen har dog ført til bøder, da folk generelt har lyttet, når politiet har henvendt sig.

Også hos Københavns Politi har der været travlt. 149 anmeldelser har der været i løbet af natten, otte personer er blevet sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden, og to musikanlæg er konfiskeret.

– Vi har brugt rigtig mange ressourcer på det, siger vagtchef Jesper Frandsen.

Samme tendens ses hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi og Nordjyllands Politi. Tilsammen melder de jyske kredse om over 200 anmeldelser søndag morgen.

– En enkelt gang måtte vi ud til samme adresse igen, og det endte i en sigtelse og fratagelse af en højttaler, fortæller vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi Simon Skelkjær.

Nu får vi endnu flere

Rigspolitiet har tidligere gjort opmærksom på problemet og opfordret folk til at skrue ned. Samtidig melder flere af vagtcheferne, at den øgede opmærksomhed på problemet i befolkningen også lader til at have haft en effekt i forhold til klagestormen.

– Vi har haft forbavsende mange anmeldelser. Efter at problemet er blevet offentligt kendt, lader vi til at have fået endnu flere, siger vagtchef Lars Galasz hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Rigspolitiet har flere gange måttet oplyse om, at det altså ikke er en ønske-opgave at bruge tid på at rykke ud til løbske havefester. “Vi får i øjeblikket mange anmeldelser om musik til ulempe, og vi vil så nødig skulle ødelægge den gode feststemning ved at komme på besøg”, skrev politiet på Twitter.

Det er coronakrisens påvirkning på nattelivet og den kraftige varme, der får skylden for, at festerne er rykket i private haver til langt ud på natten.

Fakta

For høj musik kan give bøde

Læs om reglerne for at spille høj musik her:

* Det kan straffes med bøde at spille musik, der er til væsentlig ulempe for naboerne. Det betyder, at det er forbudt at spille så høj musik i haven, at det generer naboerne.

* Om musik i haven er til gene afhænger blandt andet af tidspunktet. Der er forskel på at spille musik om eftermiddagen og midt om natten.

* Ofte vil politiet starte med at give en advarsel og opfordre til, at musikken bliver skruet ned. Men Københavns Politi meddelte torsdag på Twitter, at det er klar til at udstede bøder uden en forudgående advarsel, og at de ansvarlige risikerer, at politiet beslaglægger deres musikanlæg.

* Politiet kan forbyde brug af højttalere, musikanlæg, musikinstrumenter eller lignende, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende.

Kilder: Bolius, Ordensbekendtgørelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu