Støtten til sygemeldt Sass vælter ind

10. juni 2019 14:48 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Henrik Sass Larsens sygemelding blev fremprovokeret af mediernes dækning af politikerens valgresultat.

Støtten til sygemeldt Sass vælter ind
- Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage, og det har jeg og mange andre støttet ham i, men det er desværre ikke lykkedes, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Det er mediernes dækning af Henrik Sass Larsen (S) under og efter valget, der mandag har fået politikeren til at meddele formand Mette Frederiksen, at han ikke står til rådighed fremover og sygemeldes. Det siger kredsformand for Socialdemokratiet i Køge-kredsen Jesper Hesselberg Andersen.

– Det kommer i forlængelse af valgresultatet og den efterfølgende pressedækning af det. Det udløser, at han får det rigtig dårligt. Den sidste uge af valgkampen var meget hård for Henrik. Det handlede meget om ham og valgresultatet. Det er det, der gør, at han bliver dårlig og sygemelder sig, siger kredsformanden.

Hesselberg Andersen er knust over Henrik Sass Larsens sygemelding. Kredsen havde talt med Sass Larsen inden valget, men intet tydede på, at han ville få det dårligt, eller at valget ville fremprovokere en sygemelding.

En grænse

Torsdag 6. juni, dagen efter valget, fortalte kredsformanden til Sjællands Nyheder, at Sass Larsen ikke var syg. Fredag 7. juni bragte Ekstrabladet Sass Larsen på forsiden med overskriften: “Ydmyget: valgt på allersidste mandat”.

Forsiden udsprang af, at Sass Larsen ikke fik nok personlige stemmer til at blive valgt ind i Folketinget. I stedet blev han reddet af listestemmer på partiet. Mandag 10. juni skriver Sass Larsen blandt andet på Facebook:

– For mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse, og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet.

Ingen jagt

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, afviser, at avisen har jagtet Sass Larsen.

– Jeg synes, det er synd for ham, men jeg synes, det er ynkeligt at skyde på blandt andet Ekstra Bladet.

– Han skal ikke begynde at sige, at fordi journalister passer deres arbejde, så er det årsagen til, at han ikke kan være politiker. Det er noget forfærdeligt vrøvl, siger Poul Madsen.

Ny plan

Køge-kredsen i Socialdemokratiet holder bestyrelsesmøde mandag aften for at lægge en plan for den kommende tid.

– Vi havde ikke forestillet os det. Jeg havde forestillet mig, at Henrik sad og gav den gas over for De Radikale, og det tror jeg, mange i partiet havde forestillet sig.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Forstå forløbet

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen er sygemeldt på ubestemt tid og står derfor ikke til rådighed som minister i en ny regering.

Det skriver han selv mandag i et opslag på Facebook.

Sygemeldingen kommer, efter at gruppeformanden i februar fortalte, at han havde været ramt af en depression. Desuden siger han, at hans grænse er nået, efter at han føler at have været udsat for en “meget langvarig og grundig tabloid behandling”.

Her er et overblik over forløbet op til Henrik Sass Larsens sygemelding:

* 11. januar: Ekstra Bladet skriver, at Sass Larsen pjækker fra sit job som statsrevisor. Avisen kan afsløre, at gruppeformanden er udeblevet fra fire ud af 11 statsrevisormøder i 2018.

*11. Februar: Socialdemokratiets gruppesekretær, Henrik Dam Kristensen, sender en klage til Folketingets formand Pia Kjærsgaard, om Ekstra Bladets journalisters behandling af Henrik Sass Larsen.

* 17. februar: Henrik Sass Larsen medvirker i et interview til TV2-programmet “Presselogen”. I interviewet fortæller gruppeformanden, at han føler sig forfulgt af Ekstra Bladets journalister.

Henrik Sass Larsen virker syg og konfus under interviewet.

* 23. februar: Henrik Sass Larsen fortæller i et interview med Politiken, at han har været ramt af en depression og har gået til psykolog i to måneder.

Det var i oktober 2018, at han opdagede, at noget var galt.

Han udtaler, at han fortsat gerne vil være finansminister, hvis Mette Frederiksen ønsker det. Partiformanden giver ham fuld opbakning.

* 5. juni: Henrik Sass Larsen får ved folketingsvalget ikke nok personlige stemmer til et direkte valg, men han bliver genvalgt takket være listestemmer fra partiet.

10. juni: Henrik Sass Larsen skriver i et opslag på Facebook, at han har oplyst Mette Frederiksen, at han ikke længere står til rådighed.

Han skriver, at det ikke er lykkedes ham at kæmpe sig tilbage efter sin depression.

Kilder: Ritzau og Ekstra Bladet.

– Jeg tror, vælgerne er knuste, ligesom vi andre er. Man skal jo ikke betale med sit helbred. Det er der ingen mennesker, der skal. Jeg håber, han bliver frisk. Det er det, han skal koncentrere sig om, siger formanden.

Mette: En ven

For Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er gruppeformand Henrik Sass Larsen ikke bare en kollega. Han er også en nær ven. Det siger hun til TV2 News som en reaktion på, at Henrik Sass Larsen har sygemeldt sig og samtidig meddelt hende, at han ikke vil være minister i en ny regering.

– Det er da en træls dag for alle socialdemokrater, for Henrik Sass Larsen er en kollega. Men for mig er han også en meget nær ven, siger Mette Frederiksen.

Henrik Sass Larsen har siddet med under de første forhandlinger om en ny regering sammen med Mette Frederiksen og politisk ordfører Nicolai Wammen. Søndag deltog han dog ikke, hvilket flere bemærkede.

– Man skal ikke tage fejl af, at Henrik har en meget stor del af æren af, at Socialdemokratiet er der, hvor Socialdemokratiet er i dag, siger Mette Frederiksen til TV2.

Hun understreger samtidig, at sygemeldingen ikke får betydning for regeringsforhandlingerne.

– Det der er opgaven lige nu, er at passe på Henrik i den her proces, og politik er jo ikke bare politik, men også venskaber og kolleger, siger Mette Frederiksen.

Artiklen fortsætter under videoen

Henrik Sass Larsen skriver selv på Facebook, at han tror, at de fleste godt har kunnet se, at han ikke har haft det godt.

– Henrik har jo sygemeldt sig på et tidligere tidspunkt og vurderede, at han var klar til at komme tilbage. Og det var en vurdering, vi delte, og som vi rigtig gerne ville bakke op omkring. Men så har det vist sig at tage længere tid og være sværere. Og sådan tror jeg, det er med sygdomsforløb, at man ikke kan sige på forhånd, hvad der er det rigtige, siger Mette Frederiksen.

Fakta

Sådan reagerer kollegerne

Politiske venner, fjender og alt derimellem har mandag udsendt ønsker om god bedring til Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der har sygemeldt sig.

Som konsekvens af sygemeldingen står Sass Larsen ikke til rådighed som ministeremne, og han skriver selv på Facebook, at han har meddelt sin valgkreds, at han heller ikke ønsker at være kandidat ved næste valg.

Her er et overblik over de politiske reaktioner:

* Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, i en pressemeddelelse:

– Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering.

– Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage, og det har jeg og mange andre støttet ham i, men det er desværre ikke lykkedes.

– Derfor er det også den rigtige beslutning, at Henrik nu sygemelder sig, og jeg håber, at det vil give den ro og den tid, der skal til, for at han kan blive rask. Jeg håber også, at alle nu vil respektere Henriks behov for fred og ro.

* Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en kommentar på Facebook:

– Kære Henrik. Det gør mig overordentlig trist, at du endnu ikke er ovenpå. Ved du har slidt og slæbt for at bringe dit parti i den position, I er i nu, hvor der forhandles regeringsdannelse. Kunne på det personlige plan i den grad unde dig at være med i netop det. Jeg ønsker dig alt det bedste. Håber virkelig, at alle respekterer dit ønske om fred. Bedste hilsner. Lars Løkke.

* Morten Østergaard, politisk leder af De Radikale, på Twitter:

– Skæbnen er hård ved Henrik Sass Larsen. Både sidst og denne gang havde jeg set frem til samarbejdet. Ikke fordi vi er enige. Slet ikke. Men fordi Henrik aldrig er løbet om hjørner med mig. Ligefrem. Til tider kynisk. Men altid mand af sit ord. God bedring makker.

* Kristian Jensen, næstformand i Venstre, på Twitter:

– Jeg er ked af, at Henrik stadig er syg. Uanset vores uenigheder er han en politiker, jeg altid har respekteret. God bedring Henrik Sass Larsen.

* Pelle Dragsted, tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, på Twitter:

– Triste nyheder om Sass-Larsens sygemelding. Vi har haft vores uenigheder. Men han er også en politiker med klare holdninger og idéer. Og dem har vi brug for flere – ikke færre af. God bedring Henrik Sass Larsen.

* Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, på Facebook.

– Henrik Sass forlader sin politiske plads på grund af sygdom. Det er trist. Det har helt sikkert ikke været nogen nem beslutning. Alle gode ønsker for dig Henrik for fremtiden. YNWA (forkortelse for udtrykket You’ll Never Walk Alone, der især bruges som støtteråb for den engelske fodboldklub Liverpool, red.).

* Søren Pind, tidligere justitsminister for Venstre og medvært med Henrik Sass Larsen i tv-programmet “Pind og Sass”, på Twitter:

– Det kan godt være, at politik kun skal være for hårde nysere, der kan tåle alt. Men den jagt, der har været på Sass og hans omgivelser, har været klam og modbydelig.

– Der er ingen nåde længere – om Kampmann (tidligere statsminister Viggo Kampmann, red.) og Krag (tidligere statsminister Jens Otto Krag, red.) havde klaret det i dag, må man spørge sig selv om. Det er trist.

Kilde: Ritzau

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu