ANNONCE

Stopper ikke her

13. december 2020 13:53 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er det mest "ansvarlige" at fortsætte forhandlinger om en handelsaftale, mener Johnson og von der Leyen.

EU og Storbritannien er endnu ikke enige om en handelsaftale, men vil fortsætte forhandlinger.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, søndag efter en telefonsamtale med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

De to parter havde ellers sat søndag som deadline for at nå frem til en aftale.

I en fælles erklæring fra Johnson og von der Leyen fremhæver de, at det er det mest “ansvarlige” at fortsætte forhandlingerne, selv om det er sent i processen.

– Trods udmattelse efter næsten et år med forhandlinger, og selv om deadlines er blevet overskredet igen og igen, mener vi, at det mest ansvarlige på dette tidspunkt er at gå den ekstra mil, hedder det i erklæringen.

Ifølge von der Leyen har hun haft en “konstruktiv samtale” med Johnson søndag.

Hun oplyser ikke, om der er sat en ny deadline for, hvornår en aftale skal være på plads.

Skal finde løsning snart

Briterne forlod EU i slutningen af januar. Men overgangsperioden for udtrædelsen løber til udgangen af året. Under overgangsperioden er Storbritannien fortsat en del af EU’s indre marked og toldunion.

Men det er landet ikke længere i det nye år. Derfor vil det have betydelige konsekvenser for erhvervslivet både i EU og Storbritannien, hvis ikke der er en aftale om den fremtidige handel på plads inden da.

Ifølge Irlands udenrigsminister, Simon Coveney, er det et godt tegn, at forhandlingerne fortsætter. Han siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det tydeligvis er svært at nå en aftale, men dog muligt.

EU-præsident Charles Michel har søndag understreget, at EU bestemt går efter en handelsaftale.

– Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at gøre en aftale mulig. Vi skal støtte en god aftale, siger han til fransk radio ifølge Reuters.

Fiskeriet giver problemer

Også Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har søndag givet udtryk for, at hun håber, at alle sten bliver vendt under forhandlingerne for at nå en aftale.

En af de helt store knaster i forhandlingerne er fiskeriet, hvor danske fiskere også følger tæt med fra sidelinjen. For uden en aftale vil det ikke være lovligt for dem at fiske i britisk farvand i det nye år.

Unavngivne EU-kilder oplyser til Reuters, at de forhandlinger, der har været siden fredag, ikke har givet noget gennembrud på fiskeriområdet.

Danmarks Fiskeriforening har vurderet, at værdien af de fisk, som danske fiskere årligt fanger i britisk farvand, udgør omkring 1,2 milliarder kroner.

Du kan i galleriet til denne artikel se, hvad det ifølge Skat konkret betyder for dig som forbruger, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Og hvis du er vant til at købe ting på nettet hos engelske virksomheder, der bliver sendt fra England til Danmark, så kommer et Brexit uden en aftale mellem Storbritannien og EU til at påvirke dig.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu