ANNONCE

Lørdag: Her kan du købe mundbind til tre kroner

15. august 2020 08:18 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Lørdag sætter Coop 1,3 millioner mundbind til salg. Fra mandag vil butikkerne få en million mundbind om dagen.

Dagligvarevirksomheden Coop, der er en af landets store forhandlere af mundbind, vil lørdag sætte 1,3 millioner mundbind til salg.

Det skyldes, at man forventer en markant stigning i efterspørgslen, oplyser Coops kommunikationschef, Lars Aarup.

Et mundbind vil koste tre kroner i Coops butikker, og man forventer, at samtlige vil blive udsolgt i løbet af weekenden.

– Der kommer run på salget af mundbind i morgen, og danskerne skal hjælpe hinanden. Køb en pakke ad gangen. Der kommer nye forsyninger hver dag, siger Lars Aarup.

Fredag aften har Folketingets partier forhandlet en aftale på plads om genåbningens fase 4, og her fremgår det, at “regeringen forventer, at brugen af mundbind i det danske samfund udbredes og gøres mere ensartet”.

Enhedslistens Peder Hvelplund skriver på Twitter, at regeringen har givet et klart løfte om obligatorisk brug af mundbind, og at de bliver gratis for sårbare og udsatte.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

Ifølge DR’s oplysninger vil hovedbudskabet på statsminister Mette Frederiksens pressemøde lørdag formiddag være, at alle passagerer skal bære mundbind i den offentlige transport i hele landet.

Lars Aarup oplyser, at Coop fra mandag hver dag vil sende en million mundbind ud i butikkerne.

Udsolgt – hver dag

Man forventer, at samtlige vil blive udsolgt hver dag.

Ud over i Coops butikker kan mundbind også købes i en lang række andre butikker landet over. Det er blandt andet i andre supermarkeder, på apoteker, hos Matas, i 7 Eleven og hos netapoteker.

I øjeblikket skal passagerer med offentlig transport i Aarhus og flere kommuner i regionen bære mundbind. Årsagen er, at smitten med coronavirus er steget i området.

På trods af fredagens mange meldinger, er det i øjeblikket ikke obligatorisk at bære mundbind i størstedelen af den offentlige transport i Danmark.

Der er dog flere kommuner, der har indført mundbind i netop offentlig transport.

Blandt dem er Aarhus, Silkeborg, Favrskov og Odder.

Det er også påbudt DSB-personale at bære mundbind.

Hvordan smitter Coronavirus Covid-19?

Virussen spredes ved kontakt mellem mennesker, eksempelvis hvis en smittet hoster eller nyser i nærheden af en ikke smittet. Problemet er her, at at mundbind ikke filtrerer alt det, der bliver hostet ud af et menneskes mund.

Fakta

Mundbind: Her er de mest velkendte typer

Type 1:

Beskytter personer omkring brugeren mod direkte smitte fra brugeren

Type 2:

Beskytter båder personer omkring brugeren samt brugeren selv mod at blive smittet

Type 2R:

R betyder, at masken er tæt for væske. Det vil sige, at den holder spyt ude og beskytter bedre end et mundbind uden R.

Kilde: Innoprevent.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu