Stor hærværks-efterforskning i gang: -Det er en alvorlig trussel mod infrastrukturen

4. december 2018 14:40 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I alt 40 steder fordelt på otte lokationer er der mellem søndag og mandag blevet udøvet hærværk mod Banedanmark-anlæg.

Stor hærværks-efterforskning i gang: -Det er en alvorlig trussel mod infrastrukturen
S-togene mellem Svanemøllen og Farum kørte med begrænset drift mandag. Arkivfoto: Scanpix

Klokken 14.52 mandag blev Nordsjællands Politi kontaktes af Banedanmark, der var noget rystet over at have afdækket i alt 40 tilfælde af hærværk mod ledninger til anlæg, der styrer automatiske togstop og hastighedskontroller. Umiddelbart lyder det ikke alvorligt, at nogle ledninger på otte forskellige steder er blevet klippet over. Men det er det.

I hvert fald hvis man spørger Nordsjællands Politi og Banedanmark. Det lyder samstemmende, at der er tale om en meget alvorlig forbrydelse – trods det at ingen er kommet noget til. Banedanmark opdagede første tilfælde af klipperi på strækningen mellem Svanemøllen Station og Farum Station allerede 5.33 mandag.

Siden blev adskillige episoder opdaget, og Banedanmark oplyser tirsdag til Newsbreak.dk, at der på grund af hurtigt arbejde og effektiv indsats straks blev iværksat udskiftning. Således har ingen sandsynligvis lagt mærke til, at noget ikke var, som det bør. Og dog.

Hver andet S-tog på banen mellem Svanemøllen og Farum blev nemlig holdt tilbage, simpelthen fordi hastighedskontrol ikke fungerede. Derfor måtte der ringes manuelt til alle tog, og den slags er tidskrævende, så for en sikkerheds skyld kørte togene kun i 20 minutters drift mandag. Anlæggene til automatisk togstop sørger for, at tog standser, hvis noget er galt.

For Banedanmark er det vigtigt at understrege, at hændelser som disse bliver betragtet med stor alvor, og derfor blev det også meldt til politiet. Det er nemlig ingenlunde drengestreger at “pille” ved den slags offentlig bevægelighed.

Efterforskningen ligger hos Nordsjællands Politi, og vicepolitiinspektør Lau Lauritzen siger til Newsbreak.dk, at der tirsdag er blevet iværksat en større gerningsstedsundersøgelse på de otte steder langs strækningen, hvor de i alt cirka 40 tilfælde af overklippede ledninger er opdaget.

– Rent strafferetligt bevæger vi os indenfor hærværk, men der er også tale om forstyrrelse af offentlig transport. Det er en rigtig alvorlig forbrydelse, der truer vores infrastruktur, så vi behandler sagen med stor prioritet, siger han.

Politiet arbejder i øvrigt med at klarlægge hændelsesforløbet. Derfor undersøges det, om der er videoovervågning i nærheden af nogle af stederne, hvor der er udøvet hærværk. Politiet undersøger desuden, om der er spor efter de personer, der har haft saksen i hånden, så at sige.

– En anden vigtig del er forhøring, og i den forbindelse vil vi rigtig gerne høre fra borgere, hvis der er nogen, der nu har set noget mistænkeligt langs med sporet mellem Svanemøllen Station og Farum Station mellem søndag aften og mandag morgen. Vi ved jo ikke præcis, hvornår det er sket, siger Lauritzen.

Banedanmark oplyser til Newsbreak, at der ikke er tegn på, at noget er blevet stjålet. Heller ikke selve kablerne, der næppe er fremstillet af det ellers eftertragtede kobber. Ved du noget, kan du kontakte Nordsjællands Politi på telefonnummer 114.

Det er ifølge politiet for tidligt i forløbet at spekulere eller kommentere eventuelt motiv til at ødelægge kablerne til de vigtige togfunktioner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu