Stor oprustning: Nu gør DMI klar til farligt vejr

12. januar 2018 16:03 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Skybrud og storm i stigende grad betyder højnet niveau for farligt vejr-overvågning hos Danmarks Meteorologiske Institut.

Stor oprustning: Nu gør DMI klar til farligt vejr
Stormen Ingolf var en ekstrem omgang. DMI forventer flere af den slags hændelser, og den såkaldte farligt vejr-vagt får flere opgaver. Arkivfoto: Scanpix

Ekstreme vejrhændelser  i Danmark – som stormen Ingolf i oktober 2017 – bliver kun værre og kommer hyppigere med konstant foranderligt klima, og derfor har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) siden 2016 arbejdet tæt sammen med kommuner, beredskaber og forsyningsselskaber i hovedstadsområdet for at begrænse skaderne af det ekstreme vejr. Samarbejdet betyder, at DMI stiller en særlig “farligt vejr”-vagt til rådighed ved storm, kraftig regn, skybrud og forhøjet vandstand.

Men netop de ekstreme hændelser får nu DMI til at opruste – en nødvendighed kaldes det. Nu føjer DMI nemlig kraftigt snefald, isslag og fygning til listen over det, som farligt vejr-vagten holder særligt øje med.

– Klimaændringerne forårsager voldsommere vejr i Danmark, og det udfordrer os som samfund. Så det glæder mig, at vi med samarbejdsaftalen kan være med til at øge trygheden for borgerne og reducere de materielle skader i hovedstadsområdet. Ordningen her viser, at når vi øger dialogen og den faglige rådgivning, så stiger kvaliteten af beredskaberne og forsyningernes effektivitet under ekstreme vejrsituationer. I hele Danmark skal vi forberede os på en fremtid med mere ekstremt vejr, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Sådan fungerer det

Målet med farligt vejr-aftalen er at sikre relevante partneres forberedelse, så kvaliteten af det samlede beredskab bliver højere. Samarbejdsparterne kan på den måde være med til at sikre borgere og forhindre materielle skader.

Aftalen har indtil videre været med til at forbedre, hvordan kommuner, beredskaber og forsyningsselskaber samarbejder lokalt under ekstreme vejrforhold. Meteorologen, der sidder som farligt vejr-vagt, er i praksis omdrejningspunkt for den samtale med samarbejdspartnerne.

Samarbejdet mellem parterne begynder op til 36 timer før vejrhændelsen alt efter hvilken vejrtype, der er udsigt til. Meteorologen orienterer løbende, når der er farligt vejr på vej til de områder, der er med i aftalen. Meteorologen rådgiver samarbejdspartnerne, og de kommunikerer både før, under og efter vejrsituationen.

Indtil videre er aftalen indgået hos forsyningsselskaberne BIOFOS, Frederiksberg Forsyning, HOFOR, KLAR Forsyning og NOVAFOS og de tilhørende kommuner og beredskaber.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu