ANNONCE

Stor sejr til Biden

4. november 2020 20:23 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Stemmerne i Wisconsin er talt op.

Stor sejr til Biden
Godt nyt for Biden. Foto: Scanpix

Stemmerne i svingstaten Wisconsin er onsdag aften dansk tid talt op, og det er endt med en sejr til demokraternes præsidentkandidat Joe Biden. Det forudser både Associated Press og CNN. Ved 19.40-tiden var meldingen, at kun stemmerne fra en enkelt lille by med cirka 300 stemmer manglede at blive indregnet, oplyste Wisconsins valgkommision på sin officielle Twitter-profil.

Med sejren følger yderligere 10 valgmænd til Biden, der ikke uden grund må have fulgt neglebidende med i opløbet, fordi netop Wisconsin er en af en række stater, der længe var farvet republikansk rød. Det skiftede dog i løbet af formiddagen dansk tid.

Ifølge statens love er det dog tilladt for en kandidat at kræve omtælling af stemmerne, hvis den sejrende kandidat vinder med mindre end et procentpoint. Sådan er det tilsyneladende endt i den nordligtliggende stat.

Siddende præsident Donald Trump har i hvert fald allerede krævet en omtælling. Det har Trumps kampagnechef, Bill Stepien, allerede bekræftet.

– Der har været meldinger om uregelmæssigheder i flere amter i Wisconsin, hvilket rejser alvorlige bekymringer om validiteten af resultaterne, siger han i en udtalelse.

En omtælling er ikke ukendt for staten, for det skete også ved præsidentvalget i 2016. Det medførte, at der blev fundet yderligere 131 stemmer, der gik til Donald Trump, der det år vandt præsidentvalget over Hillary Clinton.

I Michigan, en anden af de vigtige stater, der endnu ikke har opgjort sine stemmer, er der også problemer. Præsidenten har bedt en domstol om at stoppe optællingen af stemmer. Joe Biden fører snævet i Michigan, hvor der er 16 valgmænd at hente.

NPR oplyser, at 96 procent af de forventede stemmer er talt op.

Fakta

Stemmetælling i fuld sving

Demokraten Joe Biden har taget førertrøjen i det amerikanske præsidentvalg, men onsdag aften dansk tid er intet endnu afgjort.

I en række stater er man stadig i gang med at tælle millioner af stemmer op, men det kan tage tid. Det skyldes blandt andet et højt antal brevstemmer i år, hvor coronasituationen har foretrukket ikke at møde op ved valgstederne.

Her er et overblik over udvalgte stater, der stadig tæller stemmer op, og hvornår de forventer at være færdige.

* Georgia: I Georgia forventer man at have et resultat ved udgangen af onsdag lokal tid, hvilket svarer til nat dansk tid. I Georgia, hvor der er 16 valgmænd at hente, fører Trump snævert og har selv erklæret sig som vinder, men et officielt resultat foreligger ikke. 95 procent af de forventede stemmer er talt op.

* Pennsylvania: Et resultat her kan være flere dage undervejs, for Pennsylvania godkender indkomne brevstemmer tre dage efter valget – fredag – hvis de modtages tirsdag. Ifølge de seneste målinger onsdag tidlig aften dansk tid fører Trump i staten med 64 procent af de forventede stemmer talt op. Flere valgeksperter vurderer, at Biden kan overhale Trump, fordi et markant flertal af brevstemmerne ventes at gå til den demokratiske kandidat.

* Nevada: Staten Nevada, der har seks valgmænd, har indstillet stemmeoptællingen onsdag klokken 18.00 dansk tid. Derfor kan der gå et stykke tid, før et resultat foreligger. 67 procent af de forventede stemmer er talt op klokken 18.00. I målinger fører Joe Biden meget snævert over Donald Trump.

* North Carolina: I staten med 15 valgmænd kan der ifølge Bidens kampagneteam gå ”adskillige dage”, før stemmerne er talt op. Også her er der tæt løb, om Trump fører snævert. Her tillades der indkomne brevstemmer helt frem til den 12. november, hvis de er modtaget tirsdag. 94 procent af forventede stemmer er talt op.

* Michigan: Her ventes et resultat ikke før torsdag. I Michigan med 16 valgmænd er der tæt løb mellem kandidaterne, hvor Biden har en meget snæver føring. 96 procent af de forventede stemmer er talt op.

Kilder: Reuters, NPR, Edison Research, CNN og DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu