Stor stigning i de unges pilleforbrug

30. marts 2012 15:49 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Stor stigning i de unges pilleforbrug
Billede mangler

Hver dag spiser danske børn og unge knap 700 sovepiller. Lægerne er opmærksomme på, hvor meget af den stærke sovemedicin, de udskriver. Alligevel sælges der 20 procent mere sovemedicin nu end for ti år siden.
Det viser en analyse af Lægemiddelstyrelsens tal som Nyhedsbureauet Newspaq har lavet.
I 2010 blev der solgt 40.000 flere sovepiller til unge under 20 år end i 2000.
Udviklingen vækker politisk bekymring.
“Jeg synes, det er skræmmende og chokerende, for det er for meget, at man begynder at give børn sovepiller,” siger SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, til Newspaq.
Selv til børn under fem år sælges der en stor mængde piller. Og det er bestemt ikke ufarligt at give de små poder stærk medicin.
“Der er masser af negative konsekvenser, fordi de er jo sløvende de her sovepiller, og det påvirker barnets evne til at lære. Så det er noget, der kun skal gives på helt specielle begrundelser, og det bør gives på specialistniveau enten af en børnelæge eller en børnepsykiater,” siger Henrik Dibbern til Newspaq.
Han er formand for de praktiserende læger, og tvivler på, at den praktiserende læge ved sine fulde fem vil udskrive denne type af medicin til små børn. Det hvis dagens forsideartikel i Metroxpress ellers.
“Jeg kan ikke forestille mig situationer, hvor en praktiserende læge, hverken skulle føle sig tilskyndet til eller have en god grund til at udskrive sovemedicin til så små børn,” siger Henrik Dibbern til Newspaq.
Stigningen i salget af sovepiller skal ses i lyset af, at der er færre børn og unge, der bliver behandlet med det. Med andre ord er der sket en stigning i antallet af piller, som børn og unge tager. Antallet af behandlede har ligget ganske støt siden 2000.
Alligevel føler Jonas Dahl (SF) at lægerne skal tage mere ansvar.
“Lægerne bliver nødt til at hanke op i sig selv og vurdere, om det er nødvendigt. Jeg synes, det er meget tidligt at begynde at ordinere medicin af så kraftig karakter. Jeg synes, der er behov for at tage en dialog med lægerne, for det her er simpelthen ikke godt nok,” siger Jonas Dahl.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu