Storbanker: Krisen dybere end ventet

19. marts 2013 09:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Storbanker: Krisen dybere end ventet
Billede mangler

Økonomerne skruer knapperne den forkerte vej i deres nye prognoser, som offentliggøres i dag. I de to store banker, Nordea og Danske Bank, har begge cheføkonomer nedjusteret deres prognoser for væksten i 2013.

 

»Vi har nedjusteret fra halvanden til 0,5 procent. Det kan selvfølgelig lyde af meget, men det skyldes faktisk det dårlige 4. kvartal i 2012, hvor BNP faldt og gav os et svagere udgangspunkt for dette år. Vi ser egentlig ikke vækstforløbet hen over året så meget forskelligt fra det oprindelige skøn,« siger Helge Pedersen fra Nordea.

Men han påpeger også, at de vigtige væksttal fra Danmarks Statistik ofte bliver justeret med op til et halvt procentpoint op eller ned, og det kan hurtigt ændre billedet.

»De store revisioner er jo lidt uheldige, fordi de er afgørende for de politiske dagsordner. Alt kan jo ændre fortegn, så det er en generel anke jeg har om usikkerheden om tallene,« siger han.

Bruttonationalproduktet, BNP, faldt med 0,9 procent i 4. kvartal, og det sendte væksten for hele året i et minus på 0,6 procent.

Danske Banks cheføkonom har nedjusteret væksten fra ligeledes halvanden procent til 0,7 procent, og han skyder også skylden på det sløje 2012.

»Vi forventer godt nok kun meget lav vækst i 2013, men det skyldes i vid udtrækning forløbet i BNP i 2012. I 2014 venter vi nogenlunde normal økonomisk fremgang. Udsigten til økonomisk vækst betyder også, at der er basis for en smule optimisme på arbejdsmarkedets vegne,« lyder Steen Bocians vurdering.

Dermed forventer Danske Bank ikke, at beskæftigelsen kommer til at falde mere i år, mens næste år ifølge banken kan komme til at byde på en smule fremgang i beskæftigelsen.

Begge økonomer peger på, at boligmarkedet med dets store rolle i nationaløkonomien, har fået det lidt bedre oven på den store prismæssige rutchetur. Men der er stadig et stykke vej, før det fungerer godt.

»Der skal helst gang i boligmarkedet for at få gang i dansk økonomi. Det gør arbejdsmarkedet stift, hvis det kan være svært at sige ja til et tilbud om et job i en anden landsdel, fordi man måske ikke kan få solgt sin bolig og ikke kan få lov til at købe en anden bolig, før den første bolig er solgt,« siger Helge Pedersen, som påpeger, at den meget lave rente nærmest kun kan stige fremover.

»Renten er jo nok i bund nu – vi forudser i hvert fald ikke ikke yderligere rentefald. Og når de finansielle markeder bliver mere normaliserede, så må man forvente, at de korte renter vil stige,« siger han.

Det vil dog først ramme boligejerne et stykke længere henne i prognoseperioden, når boligejere begynder at refinansiere deres flekslån til en højere rente.

»En del af dem, der har købt bolig omkring 2006 med afdragsfrihed og flekslån vil være teknisk insolvente i 2015-2016, når de skal refinansiere,« vurderer Helge Pedersen.

Steen Bocian vurderer, at det er for tidligt at tale om en egentlig vending på ejendomsmarkedet. Når Danske Bank forventer svagt stigende boligpriser, så er det drevet af de historisk lave renter.

»Men stigningstakten bliver sandsynligvis lavere end den generelle inflation, hvilket understreger, at markedet er langt fra topformen, og man kan derfor diskutere, om der er tale om en egentlig vending. At vi venter svagt stigende boligpriser, er ikke det samme som at afvise, at priserne kan falde yderligere. Det er fortsat en risiko,« anfører han i sin prognose.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu