Storbritanniens kreditværdighed nedjusteres

23. februar 2013 05:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Storbritanniens kreditværdighed nedjusteres
Billede mangler

STORBRITANNIEN: Den britiske finansminister George Osborne må for første gang nogensinde se sit lands kreditværdighed nedgraderet fra topkarakteren AAA til den knap så fine AA1 af kreditvurderingsbureauet Moody’s, skriver Reuters.

 

Moody’s begrunder nedvurderingen med sløje udsigter for væksten i landets økonomi, som har slået regeringens plan om at reducere budgetunderskuddet ud af kurs.

Nedskæringer har været en vigtig del af Osbornes finanspolitik siden hans konservativtledede koalitionsregering kom til magten i 2010 efter en valgkamp, hvor han lovede at forsvare Storbritanniens kreditværdighed med næb og klør.

Et lands kreditværdighed er afgørende for, hvor høje renter der skal betales for at låne penge.

Briterne har haft svært ved at få gang i hjulene, og den finansielle krise har fået regeringen til at udskyde målet om at eliminere budgetunderskuddet med mindst to år inden et kommende valg i 2015.

Oppositionen mener, at nedskæringerne er skyld i underskuddet, men Osborne insisterer på, at det ikke er tid til at skifte kurs.

Det årlige budget, som offentliggøres 20. marts ventes at vise en yderligere forværring af landets finansielle udsigter.

»Vi har fået en kraftig påmindelse om gældsproblemerne vores land står over for og den tydeligste advarsel til alle, der tror, at vi bare kan løbe fra de problemer,« siger finansministeren.

Nedgraderingen kan dog skabe bekymring hos kritikerne i hans eget parti og de liberale koalitionspartnere, om at Osbornes satsning på at kunne eliminere underskuddet og sikre fornyet vækst inden maj 2015 måske ikke lykkes.

Reaktionen fra de internationale markeder på nedgraderingen kom straks og førte til et fald i værdien af det allerede svage britiske pund, og analytikere vurderer, at den vil fortsætte med at falde, selv om nyheden om nedjusteringen var ventet.

Moody’s beskriver nu udsigterne for den britiske økonomi som stabile og forventer ingen nedgraderinger i det kommende år.

Storbritannien slutter sig hermed til klubben af tidligere økonomidukse USA og Frankrig, som også har mistet deres topkarakterer.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu