ANNONCE

Store ødelæggelser på vej med 325 i timen

17. december 2020 06:24 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Yasa, der har retning mod Fiji, kan sammenlignes med Katrina, der ramte New Orleans i 2005, siger meteorolog.

Det er ventet, at kategori 5-cyklonen Yasa vil medføre store skader, når den rammer Fiji senere torsdag. Det siger vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Klaus Larsen tidligt torsdag morgen.

– Det er jo den kraftigste af alle de cykloner, der findes. Sådan en blæser med stor kraft, siger han.

Klaus Larsen sammenligner dens styrke med kategori 5-orkanen Katrina, der ramte den amerikanske by New Orleans i august 2005.

– Katrina forårsagede store oversvømmelser og ødelæggelser, siger han om orkanen, der kostede over 1800 mennesker livet. Når man så kommer ud til Fiji og de områder, så er husene jo knap så godt bygget, som de er i USA, og derfor må man nok forvente, at der kommer store ødelæggelser ud af det.

Kæmpebølger

Myndighederne i Fiji forventer bølger på op til 16 meter, når supercyklonen Yasa rammer stillehavsnationen torsdag aften lokal tid. Kategori 5-cyklonen har kurs mod Fiji med vindstød på 325 kilometer i timen, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Desuden, så trækker de her kraftige vinde voldsomt i vandet og kan trække en stor flodbølge ind mod Fiji. Samtidig kan der være en hel del regn, så det kan medføre mange problemer, siger Klaus Larsen.

Ødelæggelserne, man ser, når en cyklon i den størrelsesorden har været forbi, er blandt andet, at der kommer saltvand ind i ferskvandssystemet. Det kan give problemer med drikkevandssituationen, forklarer Klaus Larsen.

– Samtidig kommer der en stor mængde regnvand ind, som kan give mudderskred og ødelagte veje og andre store infrastrukturelle problemer, siger han og tilføjer, at det kan betyde, at der ikke kan komme redningshjælp frem til de områder, der har brug for det.

Ingen slipper

Fijis premierminister, Frank Bainimarama, siger torsdag, at ingen dele af stillehavsnationen slipper fri for cyklonen. Forud for Yasas ankomst har myndighederne lukket skoler og offentlig transport. Samtidig er offentligt ansatte, som ikke sidder i essentielle funktioner, blevet bedt om at arbejde hjemme resten af ugen.

– Over 850.000 fijianere befinder sig på cyklonens direkte vej. Det er mere end 95 procent af vores befolkning, siger han.

Yasa ventes at gå i land torsdag aften lokal tid, men allerede torsdag formiddag meldes der om voldsomme oversvømmelser i landet, der har cirka 900.000 indbyggere. Flere samfund er allerede blevet isoleret fra omverdenen på grund af ødelagte veje som følge af de store vandmasser.

– Ødelæggende vinde vil sandsynligvis begynde, adskillige timer før cyklonens øje passerer over eller forbi. Kystboere må forvente stormflod med bølger så høje som 16 meteri, oplyser Fijis kontor for nationale katastrofer.

Myndighederne frygter omfattende ødelæggelser efter Yasa, og der er allerede blevet åbnet flere evakueringscentre i landet. I februar 2016 forårsagede cyklonen Winston enorme ødelæggelser i Fiji. Cyklonen kostede 44 mennesker livet og ødelagde titusindvis af hjem.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu