Store pensionsforskelle i krisetider

25. februar 2013 05:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Store pensionsforskelle i krisetider
Billede mangler

Siden den økonomiske krise begyndte i 2008 har danske pensionsopsparinger udviklet sig så forskelligt, at den med det bedste afkast er vokset otte gange mere end den med det dårligste, skriver Politiken.

 

Det betyder store forskelle på op mod 100.000 kroner, viser avisens beregninger.

»Det her viser en meget stor forskel på afkastene. Det er uhyggeligt meget, når man tænker på, at de færreste danskere interesserer sig for, hvem der forvalter deres pension,« siger pensionsekspert Jørgen Svendsen fra rådgivningsfirmaet AFPR.

Det betyder, at nogle danskere vil få langt færre penge udbetalt, når de går på pension, vurderer Jørgen Svendsen.

De store forskelle skyldes, at det har været vidt forskelligt, hvor meget pensionsselskaberne har formået at indhente af det som blev tabt efter aktiemarkedets voldsomme fald i 2008.

Taberne er de yngre kunder i Danica Pension. Her har det samlede afkast siden 2008 været på blot 4,8 procent for kunder, som har 30 år til pensionsalderen.

Havde de sat deres penge hos PensionDanmark, var afkastet blevet på hele 36,5 procent, viser avisens sammenligning af opsparinger med markedsrente, som knap halvdelen af danskernes indbetalinger går til.

En opsparing på 300.000 kroner vil efter fem år være blevet 14.000 kroner mere værd hos Danica Pension, mens den hos PensionDanmark ville være vokset med 109.000 kroner.

»Hos Danica har afkastet været så lille, at pengene slet ikke har ynglet, hvis man fraregner inflation,« siger Jørgen Svendsen.

Det vil for de fleste nok komme som et chok, mener han.

»Danskerne går ikke op i deres pension, selv om det drejer sig om mange penge,« siger han til Politiken.

Danica Pension erkender, at selskabets yngre kunder har fået mindre ud af de seneste år, end hvis de havde sparet op andre stederog begrunder det med, at kunderne satte penge i mere risikable investeringer som aktier og derfor var mere udsatte, da aktiemarkedet styrtdykkede i 2008.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu