Storklubber følger dom tæt

23. januar 2013 07:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Storklubber følger dom tæt
Billede mangler

Det internationale fodboldforbund, FIFA, og Real Madrid er på vej ind i en sag om skadede spillere, der kan danne præcedens i fremtiden.

 

En ting er, at en fodboldklub skal betale sin spillers løn, selvom denne ikke er i stand til at spille.

Noget andet er at betale samme ukampdygtige spiller en masse penge, når han ovenikøbet er blev skadet langt væk fra noget, der har forbindelse til klubbens virke.

Sidstnævnte har flere af de absolut største klubber i verden længe kæmpet for at ændre.

I sommer fik de så deres vilje.

Efter mange års indædt kamp bekendtgjorde FIFA endelig, at man ville øremærke godt 450 mio. kr. frem til december 2014.

De penge skulle udelukkende gå til at kompensere klubber, hvis spillere kom alvorligt til skade i tiden op til eller under en landskamp afviklet på officiel FIFA-kampdato.

Nu er første større sag så landet på fodboldforbundets bord.

For godt nok er Real Madrids brasilianske forsvarsspiller Marcelo klar til kamp for den spanske kongeklub igen, men det har så sandelig taget sin tid.

Venstrebacken har således siddet udenfor med en skade siden midten af oktober.

Her var han først med i en træningskamp for Brasilien mod Irak i Sverige på en af brassernes klassiske europæiske promotion/pengeture, og derefter stod den på endnu en af slagsen mod Japan i Polen.

Fire dage før det opgør kom 24-årige Marcelo dog slemt til skade og brækkede foden under en let omgang træning.

Skaden har holdt ham udenfor lige siden, og først nu er Marcelo for alvor tilbage og i stand til at hjælpe sit kriseramte mandskab.

For mens brasilianeren har været væk, har Real Madrid spillet 12 kampe.

Her er det blot blevet til otte sejre, langt under vanlig standard for storklubben, der under Marcelos fravær også underpræsterede i Champions League og derfor kun endte som nummer to i sin gruppe, hvilket har medført, at Real Madrid skal møde Manchester United i 1/8-finalen.

Det er selvfølgelig ikke alt samme bare på grund af, at Marcelo ikke kunne deltage, men det har i hvert fald gjort, at hovedstadsklubben er ekstra opmærksom på at få fuld kompensation for den lange skadespause af FIFA.

Det er så i dette spil, at flere af Europas største klubber følger særligt med.

For FIFA skal nu for første gang udbetale denne kompensation, der gælder efter aftalen, som kaldes ’Club Protection Programme’ og som blev underskrevet 8. juni i Schweiz.

Men alle med indsigt i fodboldens til tider ugennemsigtige univers ved, at FIFA kan være besværlig at samarbejde med.

For eksempel sikrede FIFA sig, at den skadede spiller skal opfylde et hav af krav, hvis hans arbejdsgiver skal kompenseres fuldt ud.

I aftalen fra juni står blandt andet:

– At den pågældende spiller skal være ukampdygtigt i mere end 28 dage, skaden må ikke komme på grund af eller blive forværret af en allerede eksisterende skade, og så skal skaden være opstået i forbindelse med en landskamp, der er programsat på en officiel FIFA-kampdag.

Sidst men ikke mindst har FIFA også sikret sig, at man ikke udbetaler kompensation, hvis en spiller dør eller bliver fodboldinvalid. Nu bliver det så afprøvet med Real Madrids Marcelo, som på papiret opfylder alle krav for kompensation, men sagen skal først gå sin gang, og fra sidelinjen følger storklubbernes ledere interesseret med.

Afgørelsen vil utvivlsomt danne præcedens frem i tiden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu