Stormagter vil løfte Iran-sanktioner

25. februar 2013 15:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Stormagter vil løfte Iran-sanktioner
Billede mangler

KASAKHSTAN: Når verdens stormagter i denne uge mødes med Irans forhandlere i Kasakhstan, vil iranerne blive stillet i udsigt, at en del af de hårde økonomiske sanktioner vil blive lempet, hvis landet sætter sit atomprogram på standby.

 

Reuters skriver med henvisning til amerikanske kilder, at resultatet også kan blive, at sanktionerne strammes endnu mere, hvis ikke iranerne går ind på de internationale krav.

Forhandlingerne, der er kommet i stand efter lange forberedelser, finder sted 26. og 27. februar i hovedstaden Almaty.

Stormagterne, USA, Rusland, Kina, England, Tyskland og Frankrig vil blandt andet tilbyde at løfte sanktionerne for handel med guld og ædelmetaller, hvis Iran lukker dets underjordiske uranberigelsesanlæg, Fordow.

Ifølge rapporter i den forløbne uge har iranerne installeret nye, mere avancerede centrifuger til berigelse af uran, og internationalt hersker der udbredt frygt for, at Iran trods benægtelser er i gang med at producere materiale til en eller flere atombomber. Iran hævder, at atomprogrammet udelukkende tjener fredelige formål og skal sætte det ellers olierige land i stand til at producere energi via atomkraft.

Sanktionerne mod landet har forkrøblet den iranske økonomi, men landet har fastholdt sin ret til at udvikle sit eget atomprogram.

Håbet er, at samtalerne i Kasakhstans hovedstad kan være starten på en bredere dialog med præstestyret, og USA har givet udtryk for, at man er indstillet på udvide kontakterne til bilaterale samtaler.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu