ANNONCE

Stort fald i plejehjemssmitte – men stadig højt

26. januar 2021 15:55 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Noget tyder på, at samfundssind, vaccinationer og restriktioner virker

Stort fald i plejehjemssmitte - men stadig højt
Plejehjemsbeboere er særlig udsat for at blive smittet - og bliver sandsynligvis også mere syge. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Alle plejehjemsbeboere i Danmark, der har ønsket at blive vaccineret med en af to tilgængelige Covid-19-vacciner, har fået det første stik af de to, der er nødvendige for fuld effekt. En god del er såmænd også færdigvaccineret.

Noget tyder på, at den indsats sammen med generelt samfundssind, omtanke og vidtrækkende restriktioner har haft en effekt. I hvert fald er der mellem uge to og uge tre i 2021 sket et anseeligt fald i antallet af smittede på plejehjemmene.

Splinternye tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser tirsdag, at 152 plejehjemsbeboere blev bekræftet smittet med Covid-19 i uge tre, mens tallet for ugen før var helt oppe på 340. Uge et var smitten næstmest udbredt siden epidemiens indtog. Da var hele 462 plejehjemsbeboere bekræftet smittet.

Udviklingen smitter af på antallet af dødsfald blandt plejehjemsbeboere. I den uge, der senest er slut, døde 79 plejehjemsbeboere, der var bekræftet smittet. Ugen inden var det tal rekordhøjt med 109. Der er bekræftet smitte på 193 plejehjem den seneste uge.

Syge trods smitte

Den danske vaccinationsindsats begyndte officielt i dagene kort efter jul. Da havde først det europæiske lægemiddelagentur EMA og siden EU-kommisionen godkendt vaccinen produceret af BioNTech og Pfizer. Det gjorde den tilgængelig til brug i EU-landene. Ikke længe efter fulgte vaccinen fra Moderna.

Siden er det dog væltet ind med historier om store og små smitteudbrud på plejehjem, hvor beboerne ellers allerede havde fået det første stik. Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvorfor det sker, men sikkert er det, at alle vaccinationsprogrammer indeholder to stik – og det gør de, fordi det forventes, at effekten vil forøges.

Tidligere har Morten Andersen, der er klinisk farmakolog og professor ved Københavns Universitet, også udtalt sig om vacciners generelle effekt. Han påpeger, at alder sagtens kan have en afgørende betydning.

– Der er variation i det enkelte individs immunrespons på en vaccine, og der er også kendt variation over alder. Ældre personer reagerer mindre på en vaccine, og dermed har en vaccine også en forventet mindre effektivitet hos ældre, sagde han i artiklen Derfor er vaccine ingen garanti mod coronavirus

For højt og for mange

Ifølge SSIs tal er der ingen plejehjem i Danmark, der ikke har testet for Covid-19. Det har resulteret i, at der siden foråret 2020 er fundet smitte på 41 procent af alle plejehjem. Andelen er absolut højest i Region Hovestaden. Her har hele 82 procent af de 193 plejehjem oplevet smitte.

Den seneste uge alene er der registreret smitte på 70 plejehjem. Antallet af smittede beboere er da også – trods det store fald – for højt. Det er alment kendt, at coronavirus rammer de ældste hårdest.

Andelen af dødsfald blandt positivsmittede, hvor Covid-19 har været mindst en medvirkende faktor, i aldersgrupperne 70 til 79, 80 til 89 og 90 plus er henholdsvis fem procent, 15 procent og for de allerældste hele 28 procent.

Mere end 80 procent af dem er dog døde med komorbiditet. Det betyder, at Covid-19 ikke har været enestående sygdom. Der har været andre kroniske sygdomme til stede. Covid-19 har dog haft en medvirken til, at døden er indtruffet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu