ANNONCE

Stort rejse-selskab tæt på konkurs

22. september 2019 11:22 | Af: Ritzau Fokus

Flere medier skriver, at rejsegiganten Thomas Cook er tæt på konkurs, der allerede kan indtræffe søndag.

Rejseselskabet Thomas Cook, der blandt andet ejer Spies, står med det ene ben ud over skrænten i øjeblikket.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, hvor han følger luftfartsbranchen tæt.

– Det bliver en netruller. Mange vil foretrække at undgå en konkurs. Men det handler om, at alle Thomas Cooks kreditorer kan se muligheder for fremtiden og få deres penge hjem ved at lade dem fortsætte, siger Jacob Pedersen.

Artiklen fortsætter under videoen

Flere medier skriver, at rejsegiganten er tæt på en konkurs, der allerede kan indtræffe søndag, hvis ikke der rejses et beløb på godt 1,4 milliarder danske kroner.

Hvad en konkurs konkret vil betyde, har Jacob Pedersen svært ved at svare på konkret, fordi der er tale om et selskab med store dimensioner, samtidig med at han ikke kender til dets konkurs- og selskabskonstruktion.

Fakta

Konkurs i rejsebureau: Sådan er du stillet

Hvis konkursen sker, mens du er afsted:

* Har du købt din flybillet direkte hos flyselskabet, er du dækket, hvis flyselskabet går konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.

* Har du købt en pakkerejse dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. En pakkerejse skal bestå af mindst to af følgende: Transport, indkvartering eller eksempelvis billeje eller en koncertbillet. Selskabet skal være registreret hos Rejsegarantifonden.

* Hvis billetten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte rejser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Det kan eksempelvis være, at flybilletten er købt hos et selskab, som formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.

Hvis konkursen sker, inden du rejser:

* Hvis du har købt flybilletten direkte hos selskabet, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.

* Har du købt en pakkerejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Hvis ikke du kan få en tilsvarende rejse, erstatter Rejsegarantifonden beløbet for rejsen.

* Hvis du har en sammensat rejse, kan du kun få dækket det løb, som du har betalt for den første ydelse i din rejse.

Betalingskort:

* Hvis billetten er betalt med eksempelvis Mastercard eller Maestro, kan banken søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.

* Banken kan ikke hjælpe, hvis du har betalt med et almindeligt dankort. Men hvis du har betalt med visa-delen af dit VisaDankort, kan du forsøge at få banken til at søge erstatning.

Forsikring:

* En sidste mulighed er at tjekke din rejseforsikring. Det kan være, at den dækker, når flyselskaber går konkurs.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Men han er ikke i tvivl om, at en eventuel konkurs vil kunne mærkes.

– En Thomas Cook-konkurs vil give nogle gevaldige dønninger i hele den europæiske rejsebranche, og vi ville også kunne mærke det herhjemme, siger Jacob Pedersen.

Ingen bekymring

Spies og det svenske rejseselskab Ving har begge sagt, at Thomas Cooks økonomiske problemer ikke skal vække bekymring hos deres rejsende.

– Hvis Spies som enkeltstående selskab er velfungerende og leverer overskud, så er det jo noget som kreditorerne og konkursboet vil forsøge at frasælge.

– I en situation hvor Thomas Cook går konkurs, vil man gøre så meget man kan for at redde nogle penge hjem, siger Jacob Pedersen.

Kommunikationschef hos Spies, Lisbeth Nedergaard, afventer Thomas Cooks udfald, før hun kan udtale sig om konsekvenser for Spies ved en Thomas Cook-konkurs.

– Faktum er, at Thomas Cook ejer Spies, og de arbejder med at få rehabiliteret og omstruktureret det økonomiske fundament for Thomas Cook.

– Jeg kender ikke konsekvenser, og det kan gå i mange retninger afhængigt af, hvilken plan der lander, siger Lisbeth Nedergaard.

Hun understreger dog, at Spies er en god forretning for Thomas Cook.

– Man skal vide som rejsende, at Spies er et sundt selskab, og man er dækket af en rejseforsikring, hvis det (en konkurs, red.) sker, siger Lisbeth Nedergaard.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu