Stort sygdomsudbrud: Frosne majs kan indeholde listeria

4. juli 2018 18:16 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Coop trækker frosne majs tilbage, fordi der er risiko for listeria.

Stort sygdomsudbrud: Frosne majs kan indeholde listeria
Coop trækker et parti frosne majs tilbage. Foto: Scanpix
Del:

Coop advarer kunder om, at der er risiko for listeriabakterier i frosne majs, der er blevet solgt i Coops butikker mellem august 2016 og november 2017.

Der er tale om majs, der solgt under navnene Coop Ekstra søde majs og Ekstra søde majs i pakker med 650 gram i hver.

Kvalitetschef i Coop Malene Teller Blume fortæller til Newsbreak.dk, at risikoen er blevet opdaget, efter flere personer i Europa er blevet ramt af listeria.

– Det er et stort europæisk udbrud, der har været under efterforskning i lang tid, siger Malene Teller Blume.

Fødevaremyndighederne har nu fastslået, at kilden til udbruddet er en ungarsk virksomhed, som Coop altså i en periode har benyttet som leverandør af frosne majs.

– Vi har ikke haft nogen kunder, som er blevet syge i forbindelse med det her, og risikoen er også meget lille, fortæller Malene Teller Blume.

Ikke desto mindre opfordrer Coop kunder, der har de berørte majs liggende i fryseren, til at levere dem tilbage til butikken eller smide dem ud.

– Selvom, der står på pakkerne, at majsene skal koges inden brug, så er vi godt klar over, at det ikke er sikkert, at det er alle kunder, der gør det, og derfor sender vi den har advarsel ud, siger Malene Teller Blume.

– Det er selvfølgelig en beklagelige sag, tilføjer hun.

Fakta

Disse majs kan indeholde listeria

Coop trækker disse majs tilbage på grund af risiko for listeria.

  • Coop Ekstra søde majs
    • EAN: 7340011416401
    • Nettoindhold: 650 g
    • Produceret: August 2016 til og med november 2017.
  • Ekstra søde majs
    • EAN: 7340011431084
    • Nettoindhold: 650 g
    • Produceret: August 2016 til og med november 2017.

Kilde: Coop

Majsene er blevet solgt i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’ & LokalBrugsen, Fakta, Brugsen, Irma og i netbutikken Coop.dk/mad

Fakta

Listeria

  • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
  • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
  • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
  • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
  • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
  • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
  • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
  • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
  • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
  • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu