Støtteparti i oprør over kontanthjælpsreform

25. februar 2013 18:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Støtteparti i oprør over kontanthjælpsreform
Billede mangler

En ny kontanthjælpsreform skal ifølge regeringen sikre, at unge ikke spilder deres liv på passiv forsørgelse og i stedet tager en uddannelse.

 

Sådan bliver reformudspillets ånd dog langt fra opfattet hos støttepartiet Enhedslisten, der møder udspillet med højlydt kritik. Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) betegner den lave uddannelsesstøtte til unge kontanthjælpsmodtage som en ny fattigdomsydelse, mens familieordfører Rosa Lund (Ø) beskylder regering for at lancere et »frontalangreb« på børnefamilier, der er ramt af ledighed.

»Det er en sort dag for regeringen. Stik imod valgløfterne og stik imod hensigterne i regeringsgrundlaget vil man nu øge uligheden og gøre tusinder af arbejdsløse fattigere. Sammen med regeringen afskaffede vi sidste år fattigdomsydelserne. Nu indfører regeringen en ny fattigdomsydelse, der særligt vil ramme unge forsørgere og deres børn,« siger Christian Juhl.

Også i regeringspartiernes egne baglande rumler utilfredsheden.

Især SFere tyr til de sociale medier for at protestere mod, hvad der betegnes som »blå« politik fra regeringens side, og på Facebook har to by- og regionsrådskandidater fra SF startet en underskriftsindsamling for at få partiet til at træde ud af regeringen.

»Vi havde håbet på, at en Annette Vilhelmsen (partiformand, red.) kunne gøre noget anderledes, og ja hun har været meget ude til medlemmer, men hver eneste gang, der kommer kritik i deres retning, lukker de ørene, kan ikke forklare eller undlader at svare,« skriver en af de utilfredse SF-kandidater, Tenna Vebert Birk, på sin Facebook-profil.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, har regeringen gjort sig skyldig i katastrofal dårlig timing ved at lade nyheden om den forestående lettelse i selskabsskatten slippe ud aftenen før lanceringen af kontanthjælpsreformen.

»Det er en fuldtonet katastrofe for hele regeringen, at reformen er druknet i selskabsskatten. Nu får kritikerne mulighed for at sige, at kontanthjælpsmodtagerne skal betale for skattelettelser til erhvervslivet, og den kobling er uacceptabel for baglandet,« siger han.

Thomas Larsen noterer sig dog, at kritikken fra især de socialdemokratiske græsrødder har været begrænset, mens fagbevægelsen – minus FOA – har rost reformudspillet.

LO-sekretær Marie-Louise Knuppert glæder sig over satsningen på uddannelse.

»Vi skal væk fra passiv forsørgelse og i stedet fokusere på en aktiv indsats. Især når det kommer til vores unge mennesker. Vi skal sikre os, at så mange unge som muligt får en kompetencegivende uddannelse, såfremt de er i stand til det. Det vil sikre dem en fremtid i beskæftigelse,« siger hun.

På den borgerlige fløj og blandt arbejdsgiverne kritiserer man udspillet for ikke at være vidtrækkende nok.

»Det er bekymrende, at regeringen lægger op til, at unge, der ikke vurderes til at være uddannelsesparate, kan opnå en højere ydelse. Vi må aldrig tilskynde unge mennesker til at fokusere på deres problemer i stedet for at fokusere på deres styrker,« siger direktør Jørgen Neergaard Larsen fra DA.s

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu