ANNONCE

Stress får folk til at afsky julen

7. december 2011 07:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Stress får folk til at afsky julen
Billede mangler

“Jeg glæder mig i denne tid.” Sådan begynder den kendte danske julefortælling ‘Peters Jul’.
Men historien er ikke nødvendigvis rigtig.
En meningsmåling foretaget af Wilke for Newspaq viser, at 10,1 procent af den danske befolkning erklærer sig enig eller meget enig i, at julen er så stressende, at de ikke bryder sig om den.
Den tendens kommer ikke bare en ekspert på området:
“Det overrasker mig ikke, at julen for så stor en del er alt for stressende. Dels bliver julen kørt op rent økonomisk, og dels er det en tid, hvor man per definition skal have det hyggeligt og rart. Det er ikke altid, at man kan opfylde de krav, og så bliver man så stresset, at man hellere vil undvære højtiden,” siger Jeanett Bonnichsen, psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, til Newspaq.
Samtidig svarer 4,8 procent af de adspurgte i undersøgelsen, at de helst vil holde julen helt alene, hvis de havde muligheden for det, og de to ting kan faktisk godt hænge sammen.
“Det er sådan, at vi få dage om året er tvunget til at være sammen med bestemte personer. Men der er nogen, som ikke hygger sig med eksempelvis deres familie, og så er det lettere bare at blive hjemme med sig selv. Det kan måske også bringe stressniveauet lidt ned,” siger Jeanett Bonnichsen.
Tallene ærgrer en af de brancher, som traditionelt er vild med jul.
“Det er da trist at høre, og det er dag synd for dem, der har det sådan. Måske skulle de begynde en måned før og erkende, at nu kommer julen. Så kan man begynde at få købt ind i god tid og undgå stress og jag,” siger formanden for Dansk Julemands Laug, Henrik Jacobsen.
Ifølge Jeanett Bonnichsen er julestressen ikke let at gøre noget ved, men føler man sig stresset, bør man prøve at afstemme forventningerne til højtiden med sine omgivelser.
Hvis det eksempelvis føles som et pres, at gaverne skal have en bestemt pris, må man tage en snak om det, og der det familien, som er problemet, må man tage sig af det.
Undersøgelsen er gennemført via internet blandt 521 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-4,37 procent på totaler.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu