Nu’ det jul igen: Undgå stress i juledagene

22. december 2016 05:59 | Af: Ritzau Fokus

Vil du undgå en stresset jul, skal du allerede nu forventningsafstemme og sætte realistiske mål for juledagene.

Nu' det jul igen: Undgå stress i juledagene
Udskyd julegavebytningen til januar, hvis du kan. Hvis ikke, så lad være med at bytte alle julegaverne på en gang. Foto: Colourbox/free

Huset skal gøres rent, anden skal steges, gaverne skal pakkes ind, gæstesengen skal reddes og … Pyha. Julen kan være en stresset omgang, hvis du skal have hele familien på besøg. Læs her, hvordan du kan undgå stress i julen.

Hvis du ikke vil ende med at bryde sammen af stress, handler det om at være realistisk og forventningsafstemme allerede nu. Det fortæller Benita Holt Rasmussen, der er psykolog ved Det Danske Institut for Stress.

– Man får hurtigt bildt sig ind, at der skal være en tre-retters menu, der skal gøres rent, alt skal være perfekt, og man vil ikke gå på kompromis nogle steder. Og så ender man med at være helt udslidt og stresset, siger hun til Ritzau Fokus.

Del opgaverne mellem jer

Pludselig handler julen ikke om varme, kærlighed og samvær mere – men om hvor mange opgaver, man kan få presset ind på juledagene. Derfor anbefaler Benita Holt Rasmussen, at du skærer 20-30 procent af forventningerne til dig selv væk, og forventningsafstemmer med din familie på forhånd.

Skal du stå for hele julemiddagen og være vært, kan det også være en idé at uddelegere opgaverne, så du har tid til at nyde juledagene og ikke risikerer at stresse unødvendigt, fortæller Louise Vælds, der er stressrådgiver og leder af Stresskonsulent-uddannelsen.

– Det er rigtig smart at uddelegere opgaverne, og det skal være helt konkret. Spørg folk direkte: “Vil du sørge for risalamanden?”. Men så skal man også selv give slip og tillade, at opgaverne bliver udført på deres måde, så risalamanden måske bliver lavet på svigermors måde, siger hun.

Vent med at bytte gaver

Det er ikke kun juleaften og flæskestegen, der kan give stress-symptomer. Gaveindkøb og gavebytning kan også være en uoverskuelig opgave for mange. Derfor handler det igen om at forventningsafstemme i forhold til, hvor mange gaver, der skal gives, og hvad gaverne skal koste, mener Benita Holt Rasmussen.

Og når julepapiret så er flået af, skal en del af gaverne måske byttes. Her anbefaler stressrådgiver Louise Vælds, at man udskyder det så længe, man kan, så man ikke skal i butikker på de travleste dage. Hvis nogle af børnenes julegaver skal byttes, så prioriter dem, men forsøg ikke at nå alt på en gang.

Giv dig selv en pause

Men selv om du har uddelt opgaver og taget dine forbehold, kan du alligevel ende i en stressende situation. Her er det vigtigste, at du stopper op, tager en pause og trækker vejret dybt, mener de to eksperter.

– Hvis man mærker, at man er lige ved at miste besindelsen, så stop op. Sæt dig ned, lav en kop te, træk vejret. Hav en venlig og omsorgsfuld attitude over for dig selv, så du får opmærksomheden ned i kroppen igen, siger Louise Vælds.

Benita Holt Rasmussen tilføjer, at man skal tale til sig selv i en beroligende tone, som man ville tale til sit barn. Og så skal man bede om hjælp fra sine nærmeste.

Fakta

Undgå stress i juledagene

– Forventningsafstem med din familie og gæster, så du ikke har urealistiske forventninger til julen.

– Uddeleger opgaver og bed om konkret hjælp, så du selv laver de opgaver, du gerne vil, og lader andre klare resten.

– Udskyd de opgaver, der kan udskydes. For eksempel at bytte julegaver.

– Bliver du alligevel stresset, så stop op, tag en pause, træk vejret og tal beroligende til dig selv.

Kilder: Psykolog Benita Holt Rasmussen og stressrådgiver Louise Vælds

Kvinder tager på – og andre tegn

Du kan faktisk selv gøre en stor indsats for at sikre din omgangskreds mod stress. Derfor har vi samlet en række råd til, hvordan du opdager stress hos venner, kolleger og/eller familie.

Et tegn, der i øvrigt ikke nødvendigvis er til at se sammenhængen til, er, at især kvinder tager på, når de bliver stressede.

For et studie fra Institut for Folkesundhed på SDU viser, at stressede og trætte kvinder har størst risiko for at blive overvægtige.

– Kvinder der i de her undersøgelser har angivet, at de lider af hyppig træthed og stress, tager mere på i vægt, siger professor Knud Juel, Institut for Folkesundhed, der har været med til at foretage undersøgelsen, der blev offentliggjort i 2016.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu