Strid kalder kritik af børnebog »totalt idiotisk«

19. april 2013 11:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Strid kalder kritik af børnebog »totalt idiotisk«
Billede mangler

I Sverige har danske Jakob Martin Strids børnebog »Mustafas kiosk« på det seneste mødt så hård kritik, at den svenske udgiver har beklaget og forsøgt at fjerne den fra svenske internetboghandler, der stadig måtte have den på lager. Brugere kalder børnebogen for racistisk og islamofobisk på det svenske forlags Facebook-side, men kritikken er helt forfejlet, mener forfatteren.

 

»Bogen er en kærlighedsfuld og inkluderende, humoristisk skildring af en indvandrer set fra et barns øjne. Se på billederne, der er et sort og et hvidt barn,« skriver han i en mail til svt.se.

Det er blandt andet faldet flere brugere på forlaget Kabusas Facebook-side for brystet, at man i digtet kan læse, at »engang huggede Mustafa hovedet af en mand…«, men Strid mener, at det er åbenlyst, at historien om halshugningen skal tolkes som en skrøne, der udspringer af Mustafas egen fantasi.

Forlaget Kabusa har imidlertid valgt at imødekomme kritikken fra de mange brugere, der finder bogen »smagløs« og »forkastelig« og har således beklaget offentligt, at man har krænket både børns og voksnes følelser med bogen. Det undrer bogens danske forlag, Forlaget Politisk Revy, der vurderer, at mange af kritikerne slet ikke har læst bogen.

Johannes F. Sohlman, Forlaget Politisk Revy, fortæller, at den aktuelle kritik er affødt ved en tilfældighed, og at bogen har været udsolgt i flere år i Sverige. Mange har ifølge Sohlman søgt på nettet efter en svensk politiker ved navn Omar Mustafa, der for nyligt blev valgt ind det svenske socialdemokratis ledelse og hurtigt trak sig igen, da han ikke ville opgive sit hverv som formand for det islamiske forbund, som er blevet forbundet med visse kontroversielle holdninger.

»Mange har søgt på navnet Omar Mustafa og har fået bogen med en mand med en turban og en sabel på forsiden som et af søgeresultaterne,« siger Johannes F. Sohlman til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det har tilsyneladende krænket nogle muslimer. Men de, der brokker sig, har ikke læst bogen og kender ikke sammenhængen. Der findes jo mennesker, der føler sig trådt over tæerne næsten uden årsag, og det her er nok et meget godt eksempel på det. Det er en storm i et glas vand,« tilføjer han.

Jakob Martin Strid finder det morsomt, at bogen blev opfattet som venstreorienteret i Danmark, da den udkom, mens den nu – mange år senere – bliver opfattet som racistisk. Han giver ikke meget for kritikken på de sociale medier og mener, at alle må affinde sig med satire.

»Man er ikke automatisk skånet for humor, fordi man er indvandrer eller muslim. Følger man den logik, kan vi i sidste ende kun lave sjov med hvide, heteroseksuelle mænd,« siger han til svt.se.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu