Strid om lønværn stopper blikkenslager-OK

7. marts 2012 15:34 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Strid om lønværn stopper blikkenslager-OK
Billede mangler

Blikkenslagerne afviste i nat arbejdsgivernes ultimative krav om at fjerne et centralt sikkerhedsnet imod dumping af lønnen i branchen.
Derfor er forhandlingerne om en ny toårig overenskomst mellem Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og arbejdsgiverne i Tekniq brudt sammen og ender nu i forligsinstitutionen.
“Til forskel fra alle de andre forlig, man har indgået indtil videre, så har vores arbejdsgiver ønsket at fjerne den her værnebestemmelse. Men der er tale om et sikkerhedsnet under hele vores løn- og akkordsystem. Og det vil vi ikke give slip på,” siger Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand Max Meyer til Newspaq.
Værnet har ikke været brugt i de sidste 15 år. Men det giver en svend mulighed for at sikre sig en løn, der svarer til niveauet i branchen.
Når VVS-arbejderne aftaler at udføre et stykke arbejde, så er det ofte på en slump-akkord, som forbundet ikke blander sig i.
Men værnebestemmelsen giver efterfølgende svenden mulighed for at undersøge, om lønnen ligger under niveauet i branchen. Og gør den det, så bliver arbejdet lavet efter faste prislister.
“Vi mener også, at værnebestemmelsen er i virksomhedernes interesse, fordi den giver dem mulighed for at konkurrere på lige vilkår. Hvis der i morgen kommer en polsk, tysk eller engelsk VVS-virksomhed til Danmark og ønsker at give langt lavere priser på et stykke arbejde, så har vi mulighed for at sige, så skal vi bruge prislisterne,” siger Max Meyer.
Parterne har ikke aftalt nye møder, og derfor overgår forhandlingerne nu til forligsinstitutionen.
Blik- og Rørarbejderforbundet regner med at blive kaldt til møde med arbejdsgiverne på fredag.
“Der vil vi selvfølgelig prøve at blive enige om noget, der minder om de andre overenskomster. Og hvis vi ikke kan det, så vil vi selvfølgelig gå ud blandt vores medlemmer og anbefale et nej til en mæglingsskitse, hvis ikke den varetager vores interesser,” siger Max Meyer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu