Studerende betaler stor del af SUen i skat

13. marts 2013 14:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Studerende betaler stor del af SUen i skat
Billede mangler

Kandidatstuderende arbejder mere end andre danske studerende, og derfor betaler de også mest i skat. De arbejder i mange tilfælde så meget, at de i gennemsnit betaler 78 procent af deres SU tilbage i skat.

 

Det viser en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet i samarbejde med DeFacto, der er fagforeningen DJØFs analysebrev.

Det skyldes, at både SUen og indkomsten fra studiejobbet er skattepligtigt, og de ældste bachelorer og kandidater betaler ifølge undersøgelsen mere i skat, end de modtager i SU.

Lægger man arbejdstimerne for alle studerende i undersøgelsen sammen, svarer det til 40.000 årsværk, og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet mener, at man skal sætte SUen op, så de studerende kan koncentrere sig om at læse.

»Det skurrer i mine ører, at vi på den ene side har studerende, der optager arbejde for 40.000 årsværk, selvom samfundet ville være bedre tjent med, at de brugte tiden på at blive færdige med deres uddannelser. Og på den anden side har ledige, der ikke kan få noget at lave,« siger Henning Jørgensen til DeFacto.

DJØF-formand Lisa Herold Ferbing mener, at undersøgelsen afliver myten om, at danske studerende på SU bestemt er dovne eller forkælede.

»Mange universitetsstuderende arbejder så meget ved siden af studierne, at de betaler lige så meget i skat, som de modtager i SU. Så vi kan godt slå fast, at de ikke er forkælede. De arbejder tværtimod for meget, fordi de er nødt til det. Men det forsinker studierne. DJØF anbefaler, at et studiejob ikke overstiger 15 timer om ugen,« siger hun.

Kandidatstuderende arbejder ifølge DeFacto mere end 16 timer om ugen, mens studerende fra de mellemlange uddannelser arbejder 14,4 timer om ugen. På de erhvervsfaglige grundforløb er tallet 13 timer om ugen, og for bachelorer er det 11 timer ugentligt.

Ifølge undersøgelsen øger studerende, der arbejder mere end 18 timer om ugen, risikoen for at dumpe med 38 procent.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu