Studerende i fælles kamp mod SU-besparelser

27. februar 2013 18:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Studerende i fælles kamp mod SU-besparelser
Billede mangler

Torsdag eftermiddag samles studerende fra hele landet i København for at demonstrere mod regeringens planlagte SU-nedskæringer.

 

»Vi regner med, at der kommer rigtig mange. Det er umuligt at sætte tal på, hvad vi forventer, men på Facebook har flere end 10.000 tilkendegivet, at de deltager,« siger Malene Nyborg Madsen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). DGS står sammen med en lang række andre organisationer bag demonstrationen.

Busser transporterer studerende fra blandt andet Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Tønder, Struer, Sønderborg og Odense til hovedstaden. Demonstranterne mødes på Rådhuspladsen klokken 15, hvorfra de går i samlet flok til Christiansborg, hvor der er talere og underholdning på slotspladsen.

Aktionen lægger en række uddannelsesinstitutioner øde. Allerede onsdag var flere gymnasier strejkeramt, blandt andre Christianshavns Gymnasium i København og Aarhus Katedralskole.

Regeringen foreslår blandt andet i sit udspil til en SU-reform, at SUen for hjemmeboende sættes ned, at SU-udbetalingen stopper, hvis studerende bliver forsinket mere end seks måneder, og at man højst kan påbegynde fem ungdomsuddannelser.

»Regeringens SU-reform kommer til at ramme socialt skævt. Besparelserne kommer til at gå ud over dem, der i forvejen har problemer med at komme gennem en uddannelse. Folk bliver ikke forsinket for sjov, og det hjælper ikke at gøre det sværere for dem,« siger Anton Moesgaard, elev på Christianshavns Gymnasium, i en begrundelse for strejken.

»Der er en lang række gymnasier, der følger trop og suspenderer undervisningen torsdag,« siger Malene Nyborg Madsen og oplyser, at DGS ikke har samlet overblik over, hvor mange gymnasier det drejer sig om.

De strejkende møder ikke sympati hos Konservativ Ungdom (KU).

»Jeg synes, de unge skulle droppe deres arrangerede pjækkedage og i stedet sætte pris på den verdensklasse-uddannelse, de får tilbudt helt gratis. De burde koncentrere sig om at få tilegnet sig noget viden gennem undervisningen i stedet for at opføre sig som små forkælede børn,« siger KU-landsformand Kristoffer Beck. Han opfordrer politikerne til helt at skrotte det nuværende SU-system og i stedet indføre et lånebaseret system:

»Et lånebaseret system ville give de studerende incitament til at blive hurtige færdige med deres uddannelse, give dem større valgfrihed i forhold til selv at vælge, hvor stort et beløb de har behov for at låne – samtidig med at de studerende i langt højere grad vil vælge en uddannelse, der kan give dem job, når de har afsluttet deres studier, så de kan få afbetalt deres studielån,« siger Kristoffer Beck.

Hvis politikerne fastholder de planlagte SU-besparelser efter torsdagens demonstration, vil de studerende fortsætte kampen.

»Vi vil blive ved med at lægge et massivt pres på regeringen og de partier, der er med i forligskredsen. Vi bliver ved med at sætte fokus på de konsekvenser, som SU-reformen får for en masse elever og studerende,« siger Malene Nyborg Madsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu