Studerende kalder SU-besparelser »fuldstændig uansvarligt«

8. februar 2013 11:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Studerende kalder SU-besparelser »fuldstændig uansvarligt«
Billede mangler

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har lagt i kakkelovnen til en politisk strid med landets studerende, efter han har meldt ud, at der er udsigt til besparelser på SUen, når regeringen i foråret skal forsøge at forhandle en SU-reform på plads, der skal skaffe i omegnen af to milliarder kroner til statskassen.

 

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob L. Ruggaard, mener således, at det er helt forkert at skære i de studerendes SU, og besparelserne vil gøre mere skade end gavn, hvis det bliver til virkelighed.

»Det er et asocialt forslag, som vil mindske den lige adgang til uddannelse,« lyder den klare melding fra formanden, der advarer mod konsekvenserne:

»Hvis man skærer i SUen, vil flere afbryde deres uddannelse, så vi får et lavere uddannet og fattigere samfund i Danmark. Hvis det virkelig er noget, han mener seriøst, så vil vi arbejde målrettet på at sørge for, at det ikke bliver en realitet,« siger Jakob L. Ruggaard, der betegner meldingen fra Morten Østergaard som »et politisk valg.«

Tidligere har alle tre regeringspartier afvist SU-besparelser, men fredag løftede Morten Østergaard sløret for, at den kommende reform vil indeholde besparelser på selve SUen.

»Reformen vil indeholde to komponenter. Vi vil undgå forsinkelser i uddannelsen, og så vil vi se et bidrag fra de steder i SU-systemet, hvor vi er for generøse,« siger Morten Østergaard til Berlingske. Han tilføjer dog, at Danmark »fortsat skal have verdens mest generøse SU-system«.

Udsigten til SU-besparelser kommer som sagt, da regeringen vil forsøge at finde to milliarder kroner til statskassen ved at få de studerende hurtigere igennem uddannelserne.

Mens uddannelsesministeren åbner for besparelser, så slår SU-rådet, der rådgiver ministeren, fast, at man ikke skal regne med at få de studerende hurtigere igennem ved at fjerne muligheden for et fjumreår. Til Jyllands-Posten siger rådets formand Per Andersen:

»Intet tyder på, at det påvirker de studerendes studieaktivitet, hvis man fjerner det ekstra års SU, men man må forvente et lidt større frafald, og at nogle unge fra uddannelsesfremmede hjem vil lade være med at tage en uddannelse.«

Beskeden fra SU-rådet er sendt til uddannelsesministeren i et brev i forbindelse med regeringens kommende reform af SU-systemet. En fjernelse af fjumreåret vil ifølge rådet give en besparelse på cirka 600 millioner kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu