Styrelse advarer: Disse lamper kan give stød

18. januar 2019 11:46 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Der blev fundet fejl på 19 ud af 30 udvalgte produkter i kontrol.

Styrelse advarer: Disse lamper kan give stød
De mange producenter har fået en opsang. Foto: Scanpix.

Fabrikanter og importører af LED-belysningsprodukter har fået en opsang af Sikkerhedsstyrelsen, efter at styrelsen i flere tilfælde har fundet fejl på produkterne, der giver risiko for elektrisk stød. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen.

I efteråret 2018 udtog Sikkerhedsstyrelsen 30 tilfældige produkter, der alle havde det til fælles, at de var en form for LED-belysning. Ét af produkterne blev tilbagekaldt, og fabrikanterne måtte i 17 andre tilfælde ændre på konstruktionen af produkterne, så de kunne leve op til sikkerhedskravene.

Sikkerhedsstyrelsen skriver, at problemerne med produkterne i 11 tilfælde var, at isolationsafstandene var for små eller isoleringen utilstrækkelig.

“Eksempelvis manglede der i tilfælde isolering i transformeren fra 230 volt til 12 volt. I andre tilfælde var isolationsafstanden for lille mellem primærsiden med 230 volt og sekundærsiden med 12 volt. Disse typer af fejl giver risiko elektrisk stød,” skriver Sikkerhedsstyrelsen.

Andre fejl gav også risiko for elektrisk stød, og helt generelt blev der primært fundet fejl på delkomponenter brugt i de forskellige produkter.

Styr på nogle ting

Producenterne ahvde til gengæld styr på ting som standarder, certificering og produktionskontrol af de endelige produkter, men Sikkerhedsstyrelsen råder producenterne til at blive bedre til at kvalitetskontrollere delkomponenter, før de bliver sat i lamperne.

Det er fabrikantens ansvar at sikre, at alle delkomponenter fungerer, som de skal, skriver Sikkerhedsstyrelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu