ANNONCE

SU-rådet: De unge vender hver en mønt

26. januar 2012 14:55 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
SU-rådet: De unge vender hver en mønt
Billede mangler

Nu skal det undersøges, hvorfor flere studerende fravælger SU-lån samtidig med, at de har fået færre penge at leve for ved siden af SU’en.
Sådan lyder meldingen fra formand for SU-rådet og studiechef på Syddansk Universitet, Per Christian Andersen.
“Vi ved, at man ikke kan leve af en SU-alene, men hvordan det så hænger sammen, det kan vi ikke forklare,” siger han til Newspaq.
Nye tal viser, at næsten to ud af tre studerende klarer sig helt uden studielån, skriver Jyllands-Posten. Det er et fald fra 52 procent til 36 procent på 10 år. Samtidig er studerendes årsindkomst ved siden af SU’en faldet 10 procent fra 2008 til 2010, hvor den var på 47.000 kroner.
Per Christian Andersen understreger, at det er godt, at de unge låner mindre, men det er en pudsig situation, hvor man i SU-rådet ikke kan forklare hvorfor.
“Vi kan gætte på, at der er nogle unge, der reagere på sandsynligheden for, at de kan gå hen og blive arbejdsledige og så tør de ikke tage så meget lån. Og at de tjener mindre ved siden af handler om, at de er mere presset generelt,” formand for SU-rådet og studiechef på Syddansk Universitet, .
SU-rådet har til opgave at rådgive uddannelsesministeren og Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte i spørgsmål om uddannelsesstøtte.
Ifølge regeringspartiet Socialdemokraterne tager man udviklingen som, at de unge har fået rum til at gå ned i indkomst.
“På den her baggrund ser jeg ikke grund til, at vi tager ydereligere initiativer. De unge har jo trods alt stadig muligheden for at optage SU-lån, og det er dem, de undgår. Man kan jo også se det som, at det er fordi de har rum i deres økonomi, så de ikke behøver SU-lån,” siger børne- og undervisningsordfører Troels Ravn (S).
Det afviser Per Christian Andersen dog skulle være tilfældet.
“Der er absolut intet, der tyder på, at de unge har fået mere luft i budgetterne, så det handler mere om, at de unge er begyndt at vende 25-øren i højere grad, end de tidligere har gjort,” lyder det fra Per Christian Andersen.
Ifølge formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Magnus Pedersen, holder de unge sig fra studielån på grund af den økonomiske krise, hvor de ikke kan få job efter studiet.
“Der kommer flere og flere ansøgninger til de job, vi søger ved siden af studiet, så vi ikke kan supplere indtægten. Og vi får udbetalt omkring 4.7000 i SU om måneden, så vi sidder i en trængt situation,” siger han.
De studerende oplever derfor, at de bliver fattigere og er pressede, hvilket kan ramme samfundet på sigt, understreger Magnus Pedersen:
“Vi risikerer, at der er mange flere der bliver sat ud af deres uddannelse, og at det bliver en økonomisk barriere at tage en uddannelse.”
I marts tager SU-rådet de nye tal op på deres møde, og man vil snakke nærmere om undersøgelse for at finde frem til årsagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu