SU-reform rammer værnepligtige hårdt

20. februar 2013 00:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SU-reform rammer værnepligtige hårdt
Billede mangler

Fremover vil studerende kun have ret til et ekstra års SU ud over normeret studium, hvis de begynder på en videregående uddannelse efter maksimalt to sabbatår. Men da den almindelige værnepligt på fire måneder indgår på lige fod med rygsækrejser i Sydøstasien og højskoleophold i Sønderjylland i de maksimale to sabbatår, kommer SU-reformen til at ramme de værnepligtige hårdt, skriver metroXpress onsdag. Det bekræfter Uddannelsesministeriet over for gratisavisen.

 

Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, lyder det fra Kicki Christine Bache, talsperson for de værnepligtiges fagforening Værnepligtrådet.

»Staten kan ikke på den ene side tvinge unge ind i militæret og så på den anden side fratage os retten til to sabbatår, hvor man kan lave, hvad man har lyst til, før man begynder på sit studium. Vi må have samme ret til at tage ud at rejse eller på højskole som andre unge uden at blive ramt på SUen,« siger hun til metroXpress.

Også Venstre og Dansk Folkeparti mener, at det er dybt urimeligt og vil ikke være med til at stille værnepligtige ringere i fremtidens SU-system end andre unge. Begge partier er forligspartnere på det nuværende SU-forlig.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er ikke indstillet på at ændre i regeringens SU-udspil for at imødekomme de værnepligtige.

»Værnepligten er så beskeden, at det i al væsentlighed er sådan, at det er folk, der selv har valgt at aftjene den. Det giver rig mulighed for at starte (på et studium, red.) inden for to år, selv om man har været værnepligtig,« siger han til metroXpress.

4.022 unge mænd og 879 unge kvinder var værnepligtige i 2012.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu