Sudan og Sydsudan dropper forhandlinger

8. juni 2012 11:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sudan og Sydsudan dropper forhandlinger
Billede mangler

Forhandlingerne mellem Sudan og Sydsudan er brudt sammen, efter at de to lande ikke kunne nå til enighed om, hvor grænsen mellem deres stater skal gå.
Forhandlingerne er brudt sammen efter 10 dages møder om en demilitariseret zone, og iagttager frygter nu nye stridigheder. I april var de to lande tæt på en fuld krig mod hinanden på grund af grænseområder med blandt andet store olieressourcer.
Volden i april var den værste, siden Sydsudan løsrev sig fra Sudan i juli i henhold til en fredsaftale fra 2005 efter årtier med borgerkrig i Sudan.
Begge lande beskylder hinanden for at støtte militante grupper på hinandens territorium.
De to lande har en 1.800 kilometer lang fælles grænse.
Sudan trak sig før forhandlingerne ud af Abyei-regionen, som er et af stridspunkterne i konflikten. Det skete i henhold til FN’s Sikkerhedsråds krav til begge sider om at demilitarisere området.
Efter kampe i den omstridte grænseregion i marts og april forlangte FN’s Sikkerhedsråd, at begge lande stoppede kamphandlingerne og genoptog fredsforhandlinger.
USA’s tidligere præsident Jimmy Carter har sammen med andre ældre tidligere toppolitikere mæglet i konflikten.
Sudan besatte Abyei i fjor efter en konflikt med Sydsudan om adgangen til og udnyttelse af store oliereserver i området. De stærke spændinger i den omstridte region har drevet titusindevis af mennesker på flugt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu