Sudan og Sydsudan enige om at genoptage olieeksport

12. marts 2013 04:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sudan og Sydsudan enige om at genoptage olieeksport
Billede mangler

SYDSUDAN: Sudan og Sydsudan er blevet enige om at genoptage Sydsudans eksport af olie gennem rørledninger i Sudan inden for to uger, oplyser Den Afrikanske Unions mægler tidligt tirsdag morgen ifølge Reuters.

 

På grund af uenigheder om gebyrer med Sudan lukkede Sydsudan sin eksport af 350.000 tønder olie per dag for mere end et år siden.

Men da de to parters mægler, den tidligere sydafrikanske præsident Thabo Mbeki, på et pressemøde tirsdag blev spurgt om, hvornår der vil blive givet ordre til at genoptage oliestrømmen, svarede han, at det vil ske »inden for 14 dage«.

Sydsudans præsident, Salva Kiir, beordrede mandag sit lands hær til at trække sig tilbage fra den demilitariserede zone, der adskiller Sudan og Sydsudan. Han oplyste videre, at tilbagetrækningen vil tage cirka to uger.

De to nabolande var tæt på at gå i krig i april sidste år i de værste uroligheder, siden den sydlige del opnåede uafhængighed i 2011 efter en fredsaftale, der gjorde en ende på årtiers borgerkrig.

I september 2012 enedes de to lande om at sætte en stopper for voldshandlingerne ved at trække begge landes hære væk fra grænseområdet og at genoptage samarbejdet om olieeksporten. Men ingen af parterne har for alvor levet op til aftalen og begge sider anklager hinanden for at støtte oprørsstyrker.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu