ANNONCE

Sådan får du mere ud af dine penge

19. marts 2018 05:55 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Sørg for, at du ikke skal trække på en dyr kassekredit, og skab tid og overskud til at forhandle dig til bedre aftaler på alle områder, lyder nogle af rådene.

Vil du gerne have en sund privatøkonomi?

De fleste kan få mere ud af deres penge, hvis de bruger lidt tid på at gennemgå budgettet og tage de langsigtede briller på. For der ligger både store og små beløb gemt, hvis man ved, hvor man skal kigge.

Få en opsparing til uforudsete udgifter

Ifølge økonomisk rådgiver i Uvildige.dk Brian Stjernholm er det, han kalder frie penge, et godt sted at sætte ind, hvis man vil have en sund privatøkonomi. Altså opsparing, som ikke har noget defineret formål.

– Man skal passe på ikke at binde sig for hver eneste krone, man tjener. Man skal sørge for, at der altid er noget luft, siger han.

Det gør, at man har råd til de uforudsete udgifter, som kommer, uden at man skal trække på en dyr kassekredit eller tage et mindre lån, når vaskemaskinen eller bilen går i stykker.

Spar op nu

Man skal også kigge på en langsigtet opsparing. Det kan sagtens bare være et mindre beløb af ens nettoindkomst, som skal stå og hjælpe med at bygge en formue op.

– Man kan sætte et beløb til side hver måned, til det får en vis volumen. Så kan man investere det beløb i værdipapirer. Og hvis man starter tidligt, så kan den her “renters rente”-effekt træde til og virkelig give noget, siger Brian Stjernholm.

Sund privatøkonomi er en prioritering

Man skal også kigge på sin tid og proportionerne på det, man forsøger at spare penge på, siger forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

– Mange bruger tid på at jagte tilbud og køre rundt til forskellige supermarkeder, men måske skal man gøre det nemmere for sig selv og bestille varer på nettet og dermed få tid og overskud til at se på sin pension, forsikring og bank, siger Ann Lehman Erichsen og fortsætter:

– Den formiddag, man bruger på at forhandle et billån, et boliglån eller sin forsikringsaftale bedre, den tid er mange penge værd.

Del din økonomi op i bidder

Det kan måske virke uoverskueligt at gennemgå hele sin økonomi fra a til z, men hvis man tager det i bidder, så bliver det ofte mere spiseligt. Og det er nødvendigt, hvis man vil have en sund privatøkonomi.

– En uge kigger du på din pension og sætter dig godt ind i det, en anden uge kigger du på dine teleabonnementer og en tredje uge på dine forsikringer og så videre, siger Ann Lehmann Erichsen.

Har du en sund privatøkonomi? Klik igennem galleriet ovenover for at få flere gode råd du kan bruge i hverdagen for at få en sundere økonomi og undgå overforbrug.

Fakta

3 nemme tips til en stærkere privatøkonomi

1.TRÆK BANKLÅNET FRA I SKAT

  • Optag et lån med aftalt løbetid på under to år. Så kan du trække stiftelsesomkostningerne fra i skat på lige fod med renteudgifter. Det kan du ikke på lån med længere løbetid.
  • Sørg også for at få forhandlet ikke fradrags-berettigede gebyrer i banken om til renter, som du kan få rentefradrag for

2. TAG FLEST LÅN SOM REALKREDITLÅN

  • Realkreditlån er det billigste lån overhovedet, sørg derfor for at have mest mulig gæld i form af realkreditlån.
  • Optag lånet i euro og træk etableringsudgifterne fra i skat over 30 år. Det kan du ikke ved lån i kroner.

3. TO KONTI GIVER OVERBLIK

  • Ryd op i dine konti – det giver et bedre overblik og du undgår overforbrug. Du skal egentlig kun bruge to konti.
  • En kassekredit/boligkassekredit, hvor du har din bankgæld og din opsparing. På den konto får du alle indtægter ind og får trukket betaling af samtlige faste udgifter i form af PBS-betalinger og eventuelle girokort.
  • En forbrugskonto, som du hver måned overfører et beløb til. Det er månedens rådighedsbeløb. Forbrugskontoen skal have tilknyttet et VisaDankort eller VisaElektron. Det er bedst, hvis kortet ikke kan overtrækkes.

Kilde: Børsen

Kilde: Bogen “Et år uden overforbrug” af Trine Baadsgaard.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu