Det kan gøre sindssygt ondt

Netlægen beretter

Det er ikke særligt sexet, og det kan sprække og lave dybe revner hele vejen igennem. Og det kan gøre sindsygt ondt.
Det er ikke særligt sexet, og det kan sprække og lave dybe revner hele vejen igennem. Og det kan gøre sindsygt ondt.
Udgivet Opdateret

AF NETLÆGE ANNE-MARGRETE HEDENGRAN 

Sommerferien lakker mod enden. Og så skal fødderne igen klemmes ned i fodtøj. Det kan være en prøvelse, hvis man er plaget af hård hud eller ligtorne.

Hård hud kommer, hvis der konstant er stort tryk et bestemt sted. 

Kroppen prøver simpelthen at beskytte det, der er under huden. Så den danner et tykt lag hudceller. De her hudceller er en slags horn. 

Hudlaget bliver meget hårdt og er ikke elastisk som huden ellers er. Det er ikke særligt sexet, og det kan sprække og lave dybe revner hele vejen igennem. Og det kan gøre sindsygt ondt.

Hård hornklump

En ligtorn opstår ved konstant stort tryk på et lille område. For eksempel hvor fodtøj trykker huden ned mod knogle på en tå eller en knyst. 

Der kommer en lille hård hornklump, hvor midten har form som en torn. Tornen stikker og gør ondt, når man går på den, eller skoen trykken den ind i foden.

Hård hud kan dannes flere steder på kroppen. De fleste kender det fra hæle og forfod. Men laver man hårdt arbejde med hænderne, kan det også komme der, hvor værktøj konstant trykker samme sted.

Skal behandles

Selvfølgelig skal vi forebygge og skrotte dårligt fodtøj. Men hvad ellers?

Hård hud skal behandles, så snart det er på vej. Skrub med pimpsten eller en mellemhård neglebørste. Men kun cirka et minut ad gangen. Det er bedst. 

Fodfile kan stimulere til dannelse af mere hård hud, så det anbefales ikke. Fodbade er godt. Og bagefter skal man frottere området grundigt og smøre med en god creme. 

Faktisk er det en god vane at frottere under foden og smøre hver gang man har været i bad. Vær lige så god ved fødder som ved hænder og tænder.

Kan aflaste

Til ligtorne har man ligtorneplaste, som aflaster trykket over ligtornen. Nogle indeholder acetylsalisylsyre, som opløser den hårde hud. Blødning eller sår omkring ligtorne skal behandles, så der ikke kommer infektion. Så søg læge, hvis det sker.

Er man hårdt angrebet er det en god ide at få tid hos en statsautoriseret fodterapeut. De kan hjælpe med at skære hård hud af og give gode råd. Lad være med selv at skære.

Lider man af diabetes, leddegigt, psoriasisgigt eller arvæv efter strålebehandling, kan man få tilskud til fodterapeut.

Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Powered by Labrador CMS