Skip to main content

Disse børn er i særlig fare

Newsbreak.dk's netlæge Anne-Margrete Hedengran skriver her om problemerne med RS virus

Er man svækket eller under 2 år og måske oven i købet født for tidligt, kan sygdommen være farlig.
Er man svækket eller under 2 år og måske oven i købet født for tidligt, kan sygdommen være farlig.LUIS CORTES7REUTERS/RITZAU SCANPIX

Lille Buster blev født for tidligt og får stadig mad gennem en slange, som går gennem næsen og ned i maven. 

Alligevel har Nykøbing F. Sygehus valgt at sende ham hjem af frygt for, at han på sygehuset skal blive smittet med RS, Respiratorisk Syncytialvirus.

For danske sygehuse bugner lige nu af børn, som er indlagt med RS.

Få den flere gange

RS er en meget smitsom luftvejsinfektion, som man kan få mange gange. 2-årige har stort set alle haft RS mindst en gang. Mennesker smitter hinanden, når de hoster og nyser eller gennem snot og slim, som sidder på overflader af for eksempel legetøj.

Hos raske større børn og voksne giver RS blot forkølelse. Men er man svækket eller under 2 år og måske oven i købet født for tidligt, kan sygdommen være farlig.

Det er dog ekstremt sjældent at nogen dør af den.

Får høj feber

Bliver småbørn smittet, får de høj feber, nysen, løbenæse og hoste. Og så kommer der slim i luftvejene. Hos små børn, hvor diameteren af luftvejene er meget lille, kan slimen gøre det svært for luften at komme forbi. Desuden kniber det de små at hoste slimen op, fordi de ikke har så mange kræfter.

Begynder et sygt barn at trække vejret meget hurtigt eller kommer der lyd på vejrtræningen, skal man søge læge. Det gælder også hvis barnet bliver sløvt, ikke spiser og drikker, eller bleerne ikke bliver våde.

Kan kun lindre

Man kan ikke behandle RS, men man kan lindre generne. Man kan suge slim væk, man kan give ilt og man kan give astmamedicin, som udvider luftvejene. I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at støtte vejrtrækningen med en respirator.

Virusinfektioner kan ban vej for bakterieinfektioner som f.eks. lunge- og mellemørebetændelse. Det kan man behandle med antibiotika.

Umulig at forebygge

RS er i praksis umulig at forebygge, men lidt kan man gøre ved ikke at hoste og nyse ud i rummet og ved at vaske eller spritte hænder.

Babyer under 6 måneder bør holdes væk fra syge børn.

Læge Anne-Margrete Hedengran skriver for Newsbreak.dk om sygdomme og giver gode råd til læserne.

Læge Anne-Margrete Hedengran skriver for Newsbreak.dk om sygdomme og giver gode råd til læserne.

Del din kommentar