Her kommer nyt om gravide og vacciner

Onsdag vil Sundhedsstyrelsen komme med nye retningslinjer for vaccination af gravide og ammende

Gravide og ammende bliver på nuværende tidspunkt ikke tilbudt vaccine mod covid-19. (Arkivfoto)
Gravide og ammende bliver på nuværende tidspunkt ikke tilbudt vaccine mod covid-19. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Onsdag vil der komme nye retningslinjer for vaccination af gravide og ammende, oplyser Sundhedsstyrelsen.

På nuværende tidspunkt bliver gravide og ammende ikke tilbudt vaccinen mod coronavirus, fordi vaccinen ikke er godkendt til den gruppe.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) har tidligere udtalt, at fordelene ved at vaccinere gravide og ammende klart opvejer ulemperne.

Graviditet og coronavacciner

Her er Sundhedsstyrelsens udtalelser om vacciner til gravide:

Jeg er gravid/jeg ammer 

Hvis du er gravid eller ammer, skal du vente med at blive vaccineret, til du ikke længere er gravid eller ammer. I særlige tilfælde vil vi anbefale gravide at blive vaccineret, fx hvis der er tale om alvorlig sygdom hos den gravide.

Jeg prøver at blive gravid 

(gøre min partner gravid) Du må gerne blive vaccineret, hvis du eller din partner prøver at blive gravid/gøre din partner gravid. Vaccinerne påvirker ikke evnen til at få børn - hverken for mænd eller kvinder.

Jeg er vaccineret og planlægger at blive gravid 

Sundhedsstyrelsen har ikke en anbefaling om, at der skal gå et bestemt tidsinterval, før du bliver gravid, efter du er blevet vaccineret mod COVID-19. Der er ikke noget, der tyder på, at det påvirker fertiliteten at blive vaccineret.

Jeg er blevet gravid mellem 1. og 2. dosis af vaccinationen 

Hvis du bliver gravid mellem 1. dosis og 2. dosis af vaccinationen, anbefales det, at 2. vaccination udsættes, indtil du ikke længere er gravid eller ammer.

Jeg er usikker på, om jeg har været gravid, da jeg blev vaccineret med 1 stik

Hvis du efter vaccination opdager, at du har været gravid på tidspunkt for 1. stik, så skal du henvende dig hos egen læge. Vi antager, at der ingen eller kun meget lille risiko er for, at fosteret tager skade ved vaccination.

Kvinder i den fødedygtige alder bør være opmærksomme på, om de kan være gravide, før de bliver vaccineret.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Bør være tilvalg

Flere politikere har også sagt, at de mener, at Sundhedsstyrelsen bør opdatere deres retningslinjer.

Mette Abildgaard, der er politisk ordfører hos De Konservative har blandt andet sagt, at der bør indføres en tilvalgsordning, så de gravide og ammende selv kan bestemme, om de vil vaccineres.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, har udtalt, at han mener, at man bør kigge på vaccination af gravide og ammende igen, men at Enhedslisten er imod en tilvalgsordning.

Vaccinerer gravide

9. juli fortalte Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, at man i ugen efter ville holde et møde, hvor vaccination af gravide og ammende ville være på dagsordenen, og at man håbede at kunne træffe en beslutning derefter.

- Der er ingen tvivl om, at Sundhedsstyrelsen ønsker, at flest muligt over 12 år bliver vaccineret, og det gælder også kvinder i den fødedygtige alder, sagde hun 9. juli.

I en række andre europæiske lande - eksempelvis Storbritannien og Sverige - vaccinerer man gravide.

Sundhedsstyrelsen kan ikke sige, hvornår på dagen de nye retningslinjer bliver udgivet.

Powered by Labrador CMS