Skip to main content

Hver fjerde oplever ikke brystsmerter ved blodprop i hjertet

Mave- og rygsmerter, svimmelhed og åndedrætsbesvær er blandt det, som bliver meldt ind til akuttelefonerne fra patienter med blodprop i hjertet

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2016
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2016

En blodprop i hjertet kan sagtens give sig udslag i mange forskellige smerter i kroppen. 

Det oplever én ud af fire med blodprop i hjertet.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse, der beror på et studie fra Nordsjællands Hospital og Region Hovedstadens Akutberedskab.

Symptomer afgørende for ambulance

Studiet viser, at 89 procent af patienterne med blodprop i hjertet, der i telefonen havde berettet om smerter i netop hjerteområdet, fik tilsendt en akut ambulance. 

Her er tallet kun 40 procent for de patienter, der kunne fortælle om smerter i andre steder i kroppen som for eksempel svimmelhed, åndedrætsbesvær eller smerter i ryg eller mave.

Undervurderer egen situation

Nogle af patienterne har også en tendens til at tale sin egen situation ned.

I studiet bliver det nævnt, at mange af opkaldene er foretaget på 1813, som er Region Hovedstadens akuttelefon, selvom de i virkeligheden skulle være foretaget til 1-1-2.

Det indikerer, at patienterne ikke er klar over, hvor alvorlig en situation de står i, mener Amalie Lykkemark Møller, der er ph.d.-studerende fra Kardiologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital og førsteforfatter på studiet.

- Størstedelen af alle de mennesker, som ringer til 1813 med for eksempel rygsmerter, fejler ikke noget akut eller livstruende.

- Derfor har de sundhedsfaglige visitatorer meget svært ved at identificere de ganske få, som faktisk er akut syge, siger hun.

Studiet involverer 8.336 opkald til 1-1-2 og 1813 fra patienter med blodpropper i hjertet i Region Hovedstaden.

Del din kommentar