Kommer tættere og tættere på

Den spredes via kontakt

Sådan kan abekopper se ud. Nu kommer Sundhedsstyrelsen med sin vurdering.
Udgivet Opdateret

Abekopper breder sig i Europa - og kommer tættere og tættere på Danmark.

Nu kommer Sundhedsstyrelsen med sin vurdering.

Siden den 7. maj er der i flere europæiske lande fundet flere tilfælde af abekopper, med feber og knopper eller blærer på kroppen. 

Der er indtil nu mere end 20 bekræftede og mere end 50 mistænkte tilfælde på tværs af Europa, herunder i Storbritannien, Portugal, og Sverige.

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

Ingen tilfælde i Danmark

Der er ikke hidtil set tilfælde i Danmark, men da sygdommen er relativt ukendt her i landet, har sundhedsmyndighederne udarbejdet retningslinjer, så alle i sundhedsvæsenet ved, hvordan de skal håndtere sygdommen, hvis der skulle komme tilfælde.

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. 

Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. 

Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt.

Smitte ved kontakt

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og abekopper vurderes ikke at være meget smitsomt. Smitten overføres typisk blandt personer, der bor sammen. 

De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse.

Sygdomsforløbene har generelt været milde.

- Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd, derfor har vi kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje, fortæller enhedschef Bolette Søborg.

Vigtig hygiejne

Der er ikke særlige anbefalinger til borgere specifikt i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at dyrke sikker sex. Abekopper smitter ved tæt kontakt og ved for eksempel at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper.

- Vi forventer ikke, at der kommer udbredt spredning af abekopper i Danmark, men vi er opmærksomme på, at der kan komme enkelte tilfælde i Danmark. Derfor giver vi sundhedspersonale i hele landet information om, hvilke symptomer, de skal være opmærksomme på, hvad de skal bruge af værnemidler, og hvordan de skal indberette sygdommen, siger Bolette Søborg.

"Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og følger de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande og holder øje med deres tiltag på området", oplyses det.

Se retningslinjer HER.

Powered by Labrador CMS