Skip to main content

Kræft i skeden: Her er de kendte symptomer, behandling og prognose

Hvis du bliver ramt af kræft i skeden, skal du vide, at der findes rigtig gode behandlingsformer mod netop denne sygdom. Men behandlingen kan få konsekvenser for det liv, du skal leve efter sygdommen

Kræft i skeden er en sjælden sygdom, der rammer relativt få kvinder.

Til gengæld kan det at have haft sygdommen have større konsekvenser for det liv, man kan leve som kvinde efterfølgende.

Som du kan læse mere om i denne artikel, findes der gode behandlingsformer af kræft i skeden, men eftervirkningerne af behandlingen er mærkbare længe efter, at du ellers er helbredt.

Symptomer på kræft i skeden

Sundhed.dk skriver, at det primært er ældre kvinder, der bliver ramt af kræft i skeden.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse ved eksperterne ikke særlig meget om, hvorfor nogle kvinder får denne form for kræft.

Hvis man har kronisk infektion med HPV, og har man celleforandringer i skedens slimhinde, lever man med forøget risiko for at få kræft i skeden. Kræftens Bekæmpelse skriver, at cirka 70 procent af alle tilfælde af sygdommen formodes at skyldes HPV.

Der findes en række symptomer på kræft i skeden, man kan holde øje med. 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er disse:

  • Blødning fra skeden, eventuelt efter samleje
  • Ildelugtende eller blodtilblandet udflåd
  • Smerter under samleje
  • En knude i skeden
  • Vedvarende kløe eller svie i skeden.
  • Det er vigtigt, at man søger læge, hvis man oplever et eller flere symptomer på kræft i skeden.

Behandling af kræft i skeden

Der findes forskellige behandlingsformer af kræft i skeden; operation, strålebehandling og kemoterapi er de tre, Sundhed.dk nævner, og ifølge Kræftens Bekæmpelse kan man opnå gode behandlignsresultater med strålebehandling og kemoterapi, hvis sygdommen bliver opdaget tidligt.

Prognose for diagnosen kræft i skeden

Kræft i skeden er en sjælden sygdom i Danmark, og det betyder, at 19 kvinder i gennemsnit, ifølge Kræftens Bekæmpelse, får diagnosen hvert år.

Ved udgangen af 2015 levede der i Danmark 162 kvinder med diagnosen kræft i skeden, syv kvinder dør hvert år af sygdommen, og ifølge Kræftens Bekæmpelse overlever godt halvdelen af kvinder med diagnosen sygdommen. Lever man i 10 år efter, man har fået diagnosen, er risikoen for at dø af kræft i skeden så lille, at den svarer til stort set resten af befolkningen.

Livet efter kræft i underlivet

Magasinet Helse har talt med Lene Middelhede, der har haft kræft i underlivet, og som derudover har arbejdet som formand for en patientforening.

Hun fortæller, at der findes en bivirkning ved at overleve behandlingen af kræft i skeden, det er vigtigt, patienter er informeret om, så de ved, hvad der venter dem.

– Jeg ved fra mit arbejde i vores patientforening, at især kvinder, der er blevet opereret og har fået strålebehandling for kræft i underlivet, efterfølgende lider af tørhed i skeden, og hvis de ikke gør noget, lukker skeden til. Strålebehandlingen ødelægger ganske enkelt slimhinderne. Der er flere ting, man kan gøre, og på sygehuset i Odense gør personalet meget ud af at undervise kvinderne i at anvende en stav dagligt sammen med glidecreme og hormontilskud. På den måde kan man forhindre, at skeden lukker sig sammen, siger Lene Middelhede til Magasinet Helse.

Kræft i skeden behøver ikke være en dødsdom. Men det er vigtigt at vide, hvad der venter dig, hvis du får diagnosen.

Kræft i skeden behøver ikke være en dødsdom. Men det er vigtigt at vide, hvad der venter dig, hvis du får diagnosen.

Del din kommentar