Løber dine øjne i vand

Tårekirtlerne virker som sprinkleren på en bil og sender en masse væske ned over øjet. Netlægen skriver denne gang om tåreflod

Gråd kan give signal til andre om, hvordan man har det. Men den kan også udløse endorfiner.
Gråd kan give signal til andre om, hvordan man har det. Men den kan også udløse endorfiner.
Udgivet Opdateret

AF NETLÆGE ANNE-MARGRETE HEDENGRAN

Vores øjne skal kunne lave tårer. Ellers er vi på den. Tårer er betingelsen for et godt syn. Men de er også nyttige til kommunikation.

Tårerne kommer fra vores tårekirtler. Kirtlerne sidder bag øverste øjenlåg og laver tårevæske. Sammen med slim fra hornhindens slimhinde og fedt fra kirtler i øjenlågets kant laver tårerne hornhindefilm. 

Det er et tyndt lag, som bliver udskiftet, hver gang vi blinker. Og det smører øjet, beskytter mod snavs og bakterier og giver næring til hornhinden.

Som en sprinkler

Vi har ikke kun de normale tårer, som skal beskytte og holde øjet sundt. Vi har også reflekstårer, som kommer, hvis noget irriterer. Støv. Et insekt i øjet. Løg. Kold vind. 

Så fungerer tårekirtlerne som sprinkleren på en bil og sender en masse væske ned over øjet. Og når vi så blinker, har øjenlågene funktion som vinduesviskere.

Betændelse i øjet, allergi eller en rift på hornhinden udløser også tårer, fordi øjet bliver irriteret.

Hjælper at græde

Gråd er tårer, der bliver udløst af følelser. Det kan være sorg, glæde, afmagt. Eller smerte. Det sidste dog mest hos børn. Tit får man røde øjne, når man rigtigt har tudet igennem. Det er fordi tårerne vasker slim og fedt fra hornhinde-filmen væk, så øjet er mere sårbart.

Gråd kan give signal til andre om, hvordan man har det. Men den kan også udløse endorfiner. Ligesom dem, man får ved sport. Og det kan give en god følelse i kroppen. Så det hjælper faktisk at græde.

Tåreflod

Øjet har en afløbskanal. Indgangen sidder i kanten af øjenlågene ind mod næsen, og herfra samles tårerne i en sæk, som munder ud i næsehulen. Når tårekirtlen laver mere væske end kanalen kan klare, løber tårerne over og ned ad kinderne. 

Som en håndvask, hvor afløbet ikke kan klare, at vandhanen tapløber. Det er tåreflåd.

Jo ældre man er, jo større er risikoen for tåreflåd. Ældres øjne er oftere irriterede, så de producerer flere tårer. Men tårekanalen kan også blive snæver eller stoppe til. 

Alt bliver slappere

Slim, betændelse, godartede forsnævringer, kræft i tårekanal eller næsehule. Der er mange årsager, som kan forhindre ordentligt afløb.

Alt bliver slappere med alderen. En hyppig årsag til tåreflåd er slappe øjenlåg, hvor tårekanalens åbning krænger væk fra øjet. Så kan væsken ikke suges ind i tårekanalen. Det kan opereres.

Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Powered by Labrador CMS