Ny rapport: Legionella på ni ud af ti plejehjem

Otte ældre beboere døde sidste år efter smitte med legionella-bakterier fra vandet

I en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut, (SSI), bliver det slået fast at den livsfarlige legionella-bakterie florerer i stor stil i vandinstallationerne på landets plejehjem.
I en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut, (SSI), bliver det slået fast at den livsfarlige legionella-bakterie florerer i stor stil i vandinstallationerne på landets plejehjem.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Ingeniøren

Den potentielt livsfarlige legionella-bakterier florerer i stor stil i vandinstallationerne på landets plejehjem.

Det afslører en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut (SSI), som Ingeniøren er kommet i besiddelse af.

Det er kæmpe problem, fordi svage ældre er nogle af dem, der har højest risiko for at dø af legionærsygdom.

Sidste år døde otte ældre borgere således efter at være blevet smittet med legionella-bakterier fra vandet på det plejehjem, de boede på.

Dermed er i alt 19 beboere på institutioner for ældre døde fra 2016 til 2020 af legionærsygdom.

Det er dobbelt så mange som i perioden fra 2011 til 2015, hvor i alt ni ældre borgere døde.

Værst i København

I undersøgelsen blev der taget vandprøver på 97 institutioner for ældre i to byer - en i Nordjylland og en i hovedstadsområdet.

Ud af de 48 undersøgte institutioner i den nordjyske by, fandt forskerne legionella på 36 af stederne - svarende til 75 procent.

I Hovedstadsområdet stod det endnu værre til. Her blev der konstateret legionella i vandet på 45 ud af 49 institutioner.

Dykker man yderligere ned i tallene kan man se, at 40 procent af stederne i den nordjyske by havde alarmerende høje niveauer af legionella, mens 18 procent havde det i byen i Hovedstadsområdet. 

Ved høje niveauer på over anbefaler SSI, at der tages opfølgende prøver og en øjeblikkelig gennemgang af kontrolforanstaltninger.

Det fremgår også af undersøgelsen, at der på de institutioner, der var værst ramt af legionella, efterfølgende blev sat filtre op og iværksat optimering af vandinstallationerne.

Fokus fra kommuner

I følge SSI' statstik over smittetilfælde på institutioner og plejehjem for ældre, er der de seneste år sket en markant stigning.

Således blev 47 beboere smittet fra 2016 til 2020, mens 24 ældre blev det i årene fra 2011 til 2015.

Søren Uldum, fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI understreger vigtigheden af, at kommunerne har fokus legionella-smitte på institutioner for ældre:

»Det er vigtigt, at kommuner har fokus på plejecentre, med procedurer for at nedsætte risiko for legionellasmitte,« siger han til Ingeniøren.

Det samme budskab kommer fra Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital:

»De rummer jo vores ældste og svageste medborgere, der kan risikere at få legionellainfektioner ligesom hospitalspatienter, hvis vandkvaliteten ikke er i orden. Det skal også ses i lyset af, at mange ældre hospitalspatienter i stigende omfang bliver hurtigt udskrevet til efterbehandling på institutionerne,« siger han.

Powered by Labrador CMS