Så effektiv er ny corona-vaccine

Vaccineproducenten Novavax forventer at søge om godkendelse til coronavaccine i slutningen af september

Novavax står til blive den femte vestligtudviklede coronavaccine, der bliver godkendt. (Arkivfoto)
Novavax står til blive den femte vestligtudviklede coronavaccine, der bliver godkendt. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Den amerikanske vaccineudvikler Novavax oplyser, at selskabets vaccine mod coronavirus er yderst effektiv og også beskytter mod nyere varianter.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Dermed kan endnu et våben mod coronapandemien snart være tilgængeligt midt i en tid, hvor mange udviklingslande desperat mangler vacciner.

Ifølge Novavax viser de foreløbige data, at vaccinen efter to skud er 90 procent effektiv mod coronavirus. Det sætter den på niveau med vacciner fra Pfizer og Moderna.

Novavax' studie involverede næsten 30.000 mennesker i alderen fra 18 år og derover. Næsten halvdelen af de frivillige, der modtog vaccinen, var sorte, latinamerikanske eller asiatiske amerikanere.

Stadig kritisk

Mens efterspørgslen på coronavacciner i USA er faldet drastisk, og landet har mere end nok doser at give af, er behovet for flere vacciner rundt om i verden stadig kritisk.

Mere end halvdelen af den amerikanske befolkning har modtaget mindst en dosis med en vaccine, mens mindre end en procent af befolkningen i udviklingslandene har fået et skud ifølge data fra University of Oxford.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Novavax-vaccinen, som er let at opbevare og transportere, forventes at spille en vigtig rolle i at øge forsyningen til fattige dele af verden, skriver AP.

Mangel på råvarer

Hjælpen er dog stadig nogle måneder væk. Novavax har været plaget af råvaremangel, hvilket har hæmmet produktionen.

Derfor forventer selskabet først at kunne søge om godkendelse i USA, Europa og andre steder i slutningen af september.

Til gengæld forventer selskabet at kunne producere op mod 100 millioner doser om måneden til den tid.

Den femte

Novavax står til blive den femte vestligtudviklede coronavaccine, der bliver godkendt. Vacciner fra Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson er godkendt til brug i Europa og USA. Europa har også godkendt vaccinen fra AstraZeneca.

Statens Serum Institut oplyste i maj, at Danmark ikke har købt nogen doser af vaccinen fra Novavax.

Powered by Labrador CMS