Sådan får du proppen væk

Ørepropper kan være irriterende. Her fortæller Netlægen om, hvad du kan gøre

Læge undersøger patient i øret.
Udgivet Opdateret

Af netlæge Anne-Margrete Hedengran

For nogle år siden proppede mit øre til, da jeg var i bad. Alle forsøg på at kradse ørevoksen ud med hårnåle og vatpinde gjorde det bare værre. Og en øresprøjte havde jeg ikke lige i huset.

Men jeg fandt en lille vandpistol, som kunne præstere et vist tryk. Det ordnede sagen.

Nogle dage senere fik jeg ondt i øret. Tandpine-agtigt ondt. Det viste sig, at vandpistolen nok ikke havde været helt ren. Mit kradseri havde banet vej for de bakterier, der var i vandpistolen. 

Og jeg var endt med en byld og en bragende betændelse i øregangen.

Ødelægger systemet

Ørevoks dannes af hudcellerne i den yderste del af øregangen. Voksen kan være våd og klistret eller mere skællet. Formålet med voksen er at fange det skidt, som kommer ind i øret. 

Efterhånden som der dannes nye hudceller bevæger de gamle med voks og skidt sig ud af øret.

Folk, som putter ting i øret, er i risiko for at forpurre systemet. Det kan være earpods, høreapparater og faktisk også lægens stetoskop. 

Men også ørerensning med vatpinde. I stedet for at komme ud bliver voksen presset længere ind i øret, hvor det kan danne en prop.

Nedsat hørelse

En prop i øret kan trykke og viser sig som nedsat hørelse på den side, hvor proppen sidder. Man kan også få kløe, susen for øret og svimmelhed. Hos ganske enkelte kan kronisk hoste stamme fra en prop i øret.

Man må ALDRIG kradse i øret med hårnåle eller vatpinde. Ørevoks skal bare fjernes, når det kommer så langt ud, at man kan tørre det væk. Har man en prop, kan man prøve at skylle den ud med en øresprøjte med lunkent vand. Sprøjten kan købes på apoteket.

Du kan bare ringe

Nogle propper er blevet faste og svære at skylle ud. Så kan man prøve at opløse dem med olie. Der findes særlig olie til formålet, men baby eller -madolie er helt fint. 

Man lægger sig med den proppede side opad og hælder lidt olie i øregangen. Og så sætte man en tot vat eller lignende i øret og venter en dag eller to, før man prøver at skylle igen.

Er proppen umulig at få bugt med, må man til læge eller endnu bedre ørelæge. Ørelæge kan alle bestille en tid hos uden henvisning. Sygesikringen betaler.

Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Powered by Labrador CMS