ANNONCE

Her vil de ikke aflyse julen

2. december 2020 19:20 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Man kan ikke indlede normalisering, før vaccinationer ventes ude fra begyndelsen af 2021, siger EU-kommissær.

Her vil de ikke aflyse julen
- Den aktuelle situation er alvorlig. Det er muligt, at vi ser en stagnation af smitten i EU. Men det er en stagnation på et meget højt niveau. Årets afslutning er normalt en festtid for venner og familie, og det gør det ikke lettere. Tværtimod, siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides. Foto: Pool/Reuters

Der er lys for enden af tunnelen med vacciner mod corona på vej, men jul og nytår bliver ikke, som de plejer, advarer EU-Kommissionen, som onsdag har sendt et brev med friske anbefalinger for højtiden til medlemslandene.

Letter man på restriktionerne i slutningen af året, vil konsekvensen blive flere døde og yderligere nedlukning, er budskabet fra sundhedskommissær Stella Kyriakides.

– Vi vil ikke aflyse julen. Men vi vil gøre den mere sikker. Vi ved, at det er et stort offer. Men vi kan ikke tillade, at det bliver supersprederbegivenheder, siger hun efter et videomøde med EU’s sundhedsministre onsdag.

Vaccine og afstand

Blandt de mange anbefalinger er, at julerejsende om muligt bør få en influenzavaccine, og at kapaciteten i den offentlige transport øges, så der kan holdes afstand.

Landene kan overveje at afkorte karantæne efter rejser til et højrisikoområde, hvis man efter syv dage modtager et negativt testresultat.

Der bør sikres ekstra kapacitet på sygehuse og intensivafdelinger, mens der også er fokus på det psykiske helbred, både for plejepersonale og for borgere i almindelighed.

– Den aktuelle situation er alvorlig. Det er muligt, at vi ser en stagnation af smitten i EU. Men det er en stagnation på et meget højt niveau. Årets afslutning er normalt en festtid for venner og familie, og det gør det ikke lettere. Tværtimod, siger Kyriakides.

Koordinering

Der har hele året været uens regler og retningslinjer i de 27 medlemslande for håndteringen af coronavirus.

Landene har mange gange forsøgt at koordinere, og de har også haft succes på nogle punkter. Blandt andet et samarbejde om vejtransport.

Ifølge den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, skal anbefalingerne, som han bifalder, få folk til at handle på et oplyst grundlag.

– Det er ikke et spørgsmål om at fortælle folk, hvad de skal gøre til jul. Men det er vigtigt at give dem nogle anbefalinger, så de selv kan tage ansvar, siger han på et pressemøde.

Mens Storbritannien netop har givet en nødgodkendelse af en delvist EU-udviklet vaccine fra Pfizer og BioNTech, så vil EU ikke gøre det samme.

Det er vigtigt, at den undersøges grundigt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), inden den distribueres til brug for vaccination af borgere, siger han. Der arbejdes dag og nat – og i weekender – på dette.

EU-Kommissionen forventer, at vaccinationer af først særligt udsatte borgere og sundhedspersonale kan ske fra begyndelsen af 2021.

Minister vil ikke være konkret

I Danmark var det endnu for tidligt at sige, hvordan danskernes jul kommer til at forme sig under coronakrisen, når man taler om rejser på tværs af landet og lignende. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på et pressemøde i København, hvor han varslede nye tiltag og restriktioner i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

– Vi planlægger ikke restriktioner på rejser omkring jul. Men som altid kan vi ikke dømme tiltag – også skrappere tiltag – ude, hvis smitten stiger voldsomt, sagde han.

– Jul og juleaften betyder meget for mange. Og alle vil gerne kunne planlægge den.

– Men det er for tidligt at sige, hvordan restriktionerne vil være til jul, og hvordan en sikker og tryg jul kan holdes, sagde Magnus Heunicke.

Skal mødes

Dermed lægger han sig i forlængelse af de meldinger, som statsminister Mette Frederiksen (S) har udtrykt flere gange tidligere.

Han fortæller, at regeringen i løbet af næste uge vil mødes med Folketingets partier.

– Og selvfølgelig få en indstilling fra vores myndigheder og så melde ud helt præcist, hvordan en jul, en anderledes jul, sikkert og trygt kan afholdes, siger Magnus Heunicke.

– Julen er jo hjerternes fest, hvor man mødes på tværs af generationer, tæt sammen og hygger sig tæt sammen. Og det er jo præcist det, der er så farligt lige nu, siger sundhedsministeren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu