Sundhedsminister vil forbyde læger at investere i medicinalindustrien

23. februar 2013 03:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sundhedsminister vil forbyde læger at investere i medicinalindustrien
Billede mangler

Det skal fremover ikke være tilladt for læger, farmaceuter, sygeplejersker, jordemødre og en række andre faggrupper i sundhedssektoren at investere mere end 300.000 kroner i medicinalindustrien. Samtidig skal sundhedspersonale offentliggøre deres indtjening på hver lægemiddelvirksomhed, de er tilknyttet.

 

Således lyder anbefalingerne fra et ekspertudvalg som har arbejdet på retningslinjer, der skal mindske sammenblandingen af interesser mellem sundhedspersonale og lægemiddelindustrien og skabe større åbenhed.

Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) er klar til at gå skridtet videre. Hun vil helt forbyde læger at købe aktier eller anparter i deres egen branche, skriver Politiken.

»For mig er det et spørgsmål om at veje afgrænsningen af lægernes frihed til at investere i medicinalbranchen op mod patientsikkerheden. Og her må hensynet til patienten veje tungest. Der bør være rene linjer, og derfor skal lægerne ikke investere. Det er ikke et spørgsmål om beløbsstørrelsen«, siger Astrid Krag til avisen.

Sundhedsministeren tilføjer, at hun vil lytte til indvendinger, før rapporten offentliggøres i maj.

Lægeforeningen er rasende.

»Det er vigtigt at skelne imellem, om lægen i sit konkrete arbejde har mulighed for at påvirke udskrivning af medicin eller ikke har det. Vi er helt med på at lade os underkaste en vurdering. Men et forbud mod at eje aktier er helt ude af proportioner«, siger formand Mads Koch Hansen.

Som reglerne er i dag skal læger, tandlæger og apotekere registrere sig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvis de udfører arbejde eller opgaver for medicinalindustrien.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er antallet af ansøgninger om tilladelse til enten arbejde for eller investering i medicinalvirksomheder steget fra i gennemsnit 32 årlige ansøgninger i perioden 2002-2006 til omkring 2.250 ansøgninger i 2011. I 213 tilfælde blev der i 2011 givet tilladelse til, at læger måtte købe medicinalaktier.

Hos Venstre ønsker man klarere regler, men er forbløffet over udmeldingen fra sundhedsministeren.

»Tanken om at begrænse det enkelte menneskes frie ret til at disponere over penge, man selv har tjent, er grænsende til det totalitære,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Danske Patienter er til gengæld positive over for nultolerancen.

»Afhængigheden er til stede, uanset hvilket beløb der er tale om«, siger formand Lars Engberg til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu