ANNONCE

Eksdirektør: Sådan skal vi gøre under genåbning

21. maj 2020 09:51 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

God hygiejne og afstand er fortsat vigtigt i genåbning, siger tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen.

Folketingets partier er blevet enige om at igangsætte genåbningen af flere områder af samfundet.

Det betyder, at blandt andet højskoler, museer og udendørs forlystelsesparker kan åbne tidligere end hidtil planlagt.

Ifølge flere sundhedseksperter er det forsvarligt at udvide genåbningen, så længe man fortsat husker af agere efter de gældende retningslinjer.

I galleriet ovenfor kan du se nogle af de kulturinstitutioner, der gør klar til at åbne snarest.

Forsvarligt med genåbning

Ifølge Else Smith, der er speciallæge i samfundsmedicin og tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, kan det godt forsvares sundhedsmæssigt at åbne yderligere allerede nu.

– Jeg mener, det ser sundhedsmæssigt forsvarligt ud.

– Jeg mener, at det vigtige er, at vi hele tiden fastholder håndhygiejnen og tænker lidt over afstand og selvfølgelig allervigtigst, at dem, der er syge og bliver testet, holder sig isoleret. Så kan vi sagtens åbne op, siger Else Smith.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er på mange måder enig med den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen.

– Overordnet ser det ud, som om vi godt kan tillade os at åbne alle de ting, der nu er vedtaget, under forudsætning af at vi stadig holder afstand, siger han.

En glad kulturminister

Det var sent onsdag aften, at regeringen sammen med Folketingets partier blev enige om en aftale, der udgiver genåbningens fase 2.

Mange kulturaktiviteter og uddannelsesinstitutioner, som ellers først skulle være genåbnet i fase 3 og 4 senere på sommeren, får dermed lov til at slå dørene op allerede nu.

Særligt inddragelsen af kulturinstitutioner glæder kulturministeren.

– Jeg er jublende glad over, at aftalen prioriterer kulturlivet og kulturelskere. Kulturlivet har ventet med stor tålmodighed på at kunne genåbne, mens danskere har savnet kulturoplevelser i deres hverdag. Nu kan vi se frem til museumsbesøg, gå i teatret eller besøge zoologiske haver. Det bliver også muligt at gå på oplevelse i kunsthallerne eller tage i biografen. Og så åbner musik- og kulturskoler, højskoler samt aftenskoler for undervisning om få dage, siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Af aftalen fremgår det blandt andet, at zoologiske haver, arkvarier, museer, teatre, kunsthaller, biografer nu kan åbne. Fra 27. maj kan musik- og kulturskoler, højskoler og aftenskoler også åbne.

Disse skal passes på

Else Smith mener, at det fortsat er vigtigt at passe på, at den gode udvikling ikke går tabt.

– Vi har lavet det her samfundseksperiment, som i hvert fald er økonomisk rigtig dyrt, men også har været det på nogle andre områder, socialt og sundhedsmæssigt.

– Vi skal selvfølgelig passe på, at det hele ikke bliver kastet over bord. Der er det specielt de risikogrupper, vi har fået identificeret, at vi skal passe ekstra meget på. Men jeg mener godt, at vi andre kan få åbnet mere og mere op i livet, siger Else Smith.

Genåbningen har foruden at inkludere kulturinstitutioner også omfattet det meget omtalte spørgsmål om grænseåbning. De dansker grænser er delvist blevet åbnet mere op.

Generelt har diskussionen om genåbningen af de danske grænser ført til bekymrende rynker hos flere sundhedseksperter. Onsdag kom det frem i en rapport fra Statens Serum Institut, at der følger en risiko med at åbne grænserne.

– Det kan også betyde, at der kommer flere mennesker til ferieområder, og dette vil give øget risiko, for at eksisterende smitte kan spredes, hedder det i rapporten.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu