ANNONCE

Derfor er Super Tuesday en vigtig dag

4. marts 2020 09:12 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Super Tuesday er et af de første rigtig store pejlemærker forud for et præsidentvalg.

Super Tuesday falder altid på en tirsdag i det tidlige forår de år, hvor der holdes præsidentvalg i USA. Det betegnes som en af de største demokratiske dage i landet. Simpelthen fordi det på denne dag afgøres, hvor mange delegerede, de forskellige kandidater får i det såkaldte primærvalg.

Herunder kan du blive klogere på Super Tuesday, og hvorfor det er så vigtig en dag for amerikansk politik.

Hvad er Super Tuesday?

Super Tuesday er en tirsdag i det tidlige forår. På denne dag afgøres de såkaldte primærvalg i de to store amerikanske partier i en lang række stater. Det betyder kort fortalt, at mange af staterne vælger de delegerede, der på sigt tilgår en af de aktuelle præsidentkandidater.

Dagen er den dag, hvor langt de fleste delegerede vælges på samme tid, og derfor fungerer den som et pejlemærke forud for det endelige valg af præsidentkandidat hos både republikanerne og demokraterne.

På super Tuesday i 2020 vælges der 1357 delegerede i alt, og for at sætte det i relief kræver det 1991 delegerede for at blive valgt til den officielle præsidentkandidat.

I 2020 stiller Donald Trump op uden reel modstand, og han har derfor både på og inden super Tuesday fået et så stort flertal af delegerede, at der ikke er spænding. Spænding er der dog masser af hos demokraterne, hvor især fire store kandidater er tilbage i udskilningsløbet.

Hvornår er Super Tuesday?

Super Tuesday er en tirsdag i det tidlige forår. Det planlægges således, at flest mulige stater kan få lov at bidrage med sin kandidat til udvælgelsen af præsidentkandidaten.

Dagen falder dog altid i tilpas afstand til de såkaldte early states. Hos demokraterne ligger der nemlig en aftale med staterne Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina om, at de altid får lov at være først til primærvalgene.

Derfor vil Super Tuesday altid først falde, når der er valgt kandidat i de fire stater.

Hvad er et primærvalg?

Primærvalget er en demokratisk afstemning, hvor amerikanere kan vælge den kandidat, de mener skal repræsentere et givent parti i et kommende præsidentvalg. Det afhænger dog ikke af, hvor mange direkte stemmer, kandidaterne får, men derimod af antallet af delegerede.

Hvad er delegerede?

Hver stat har et antal delegerede – ofte baseret på størrelse og indbyggertal – og der er næsten 4000 delegerede i spil. Det betyder faktisk, at en kandidat kan få absolut flest stemmer i en række af de mindre stater, men alligevel tabe primærvalget, fordi modkandidaten har vundet en eller flere meget store.

Californien har for eksempel 494 delegerede, mens Maine i den stik modsatte del af USA har bare 32. Begge var en del af Super Tuesday i 2020.

Nogle delegerede vælger dog selv, hvem de støtter.

Hvorfor er Super Tuesday vigtig?

Valget bliver ikke afgjort på Super Tuesday, men det er staternes mulighed for hurtigt at få tydeligt markeret, hvilke kandidater, de tror på. Derfor kan Super Tuesday, hvor en lang række delegerede tildeles, være med til at give rygstød frem mod kommende primærvalg i de resterende stater.

I 2020 er der særligt spænding om de to kandidater Bernie Sanders og Joe Biden. Biden led svigende nederlag i begyndelsen af årets primærvalg, men et solidt comeback på Super Tuesday kan ende med at gøre ham til demokraternes præsidentkandidat.

Forstået på den måde, at når resten af landet får øjnene op for, at der er nogle, der alligevel tror på Biden, får de lettere ved at stemme på ham selv.

Super Tuesday er i 2020 særlig interessant, fordi Californien – der normalt stemmer i juni – har valgt at være med. Der er typisk noget mindre på spil for kandidaterne til sidst i kapløbet, og med de knap 500 delegerede er Super Tuesday en vigtig dag.

Hvad skal der ske efter Super Tuesday?

Der er fortsat en lang række primærvalg tilbage, og der skal frem mod juni fordeles 2467 delegerede, så intet er altså endnu afgjort.

Demokraterne og Republikanerne vælger officielt sine præsidentkandidater på partiers konventer henholdsvis den 13. til 16. juli og 24. til 27. august. Republikanernes kandidat til præsidentvalget bliver med al sandsynlighed siddende præsident Donald Trump.

Præsidentvalget 2020 bliver tirsdag den 3. november.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Kilder: The Washington Post, Associated Press

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu